Ázerbájdžán chce požádat o finanční pomoc, kvůli propadu cen ropy

Ropné pole v Ázerbájdžánu

Ropné pole v Ázerbájdžánu Zdroj: Profimedia.cz

Ázerbájdžán má v plánu požádat Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc a Světovou banku o úvěry. Agentuře Reuters to dnes řekl informovaný zdroj. Obě instituce už o pomoci zemi zasažené propadem světových cen ropy jednají, sdělil ve středu mluvčí MMF.

Vláda v Baku by chtěla sjednat s fondem dohodu o úvěrovém programu v rozsahu tří miliard dolarů (75 miliard korun), uvedl zdroj. Světová banka by měla přispět úvěry v sumě jedné miliardy dolarů.

Mluvčí MMF sdělil, že se jedná o možné finanční pomoci, která by Ázerbájdžánu pomohla vyrovnat se s devalvací měny a tlakem na státní rozpočet v důsledku poklesu cen ropy. „Tým MMF bude v Baku od 28. ledna do 4. února, aby na žádost místní vlády zjistil stav věcí. Budeme jednat o možnostech technické pomoci a zhodnotíme možné finanční potřeby,“ řekl mluvčí fondu.

Tři čtvrtiny vládních příjmů
Ropa a zemní plyn se na vývozu z Ázerbájdžánu podílejí 95 procenty a tvoří zhruba 75 procent vládních příjmů. Pokles cen ropy za poslední rok a půl o zhruba 75 procent zasadil ekonomice této kaspické země tvrdou ránu. Baku loni vyčerpalo značnou část devizových rezerv na podporu kurzu měny a v prosinci nechalo manat napospas volnému pohybu. Jen za minulý měsíc měna ztratila více než třetinu hodnoty, což zesílilo inflační tlaky.

Jednání s Ázerbájdžánem potvrdil i mluvčí Světové banky. Mluvčí MMF odmítl možnou výši pomoci konkretizovat.

Pomoc pro Baku by mohla být prvním záchranným balíkem pro jednu ze zemí, které jsou závislé na vývozu ropy a jejichž finanční zdraví propad cen ropy prudce zhoršil. Mezi nimi jsou zejména latinskoamerické země, jako je Venezuela nebo Ekvádor.

Vývoj ceny ropy Brent