Babiš: Řecko nepatří do eurozóny ani do Schengenu

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Řecko podle českého ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepatří do eurozóny ani do schengenského prostoru volného pohybu osob. Babiš to dnes řekl na diskusním fóru slovenského listu Hospodárske noviny.

„Řecko nepatří ani do eurozóny ani do Schengenu. V obou systémech je omylem, protože celý projekt EU byl zpolitizován,“ citoval Babiše portál hnonline.sk.

Podle Babiše silně zadlužené Řecko, které se s mezinárodními věřiteli dříve dohodlo na novém záchranném programu, nemá šanci splatit své dluhy. „Je jasné, že řecký dluh je nesplatitelný. Představa, že to někdy splatí, je nereálná. Evropa při takovémto fungování zahyne,“ řekl český ministr.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos minulý týden řekl, že Řecko a jeho mezinárodní věřitelé se dohodli na souboru dalších reforem, který je podmínkou uvolnění částky jedné miliardy eur (27 miliard korun) z mezinárodního záchranného programu pro tuto zemi v celkové výši 86 miliard eur.

Řecko je jedním ze tří členských států EU, vůči kterým Evropská komise v souvislosti se stávající migrační krizí formálně zahájila řízení kvůli údajnému neplnění povinnosti řádně registrovat běžence. Řecko podle Evropské komise sejmulo otisky prstů zhruba jen 121 tisíc z téměř půl milionu lidí, kteří do země přišli mezi 20. červencem a 30. listopadem tohoto roku. Řecký premiér Alexis Tsipras v pátek přiznal, že země se letošním migračním přílivem nechala překvapit a reagovat na něj začala s velkým zpožděním. Tvrdil ovšem, že Řecko již registruje všechny běžence.