Bagdád nasazuje proti IS šíitské jednotky, musí získat zpět dobyté Ramádí

Irácké ozbrojené složky v Ramádí

Irácké ozbrojené složky v Ramádí Zdroj: ctk

Irácká vláda vyzvala šíitské oddíly Hašd Šaabí, aby se připravily k nasazení v provincii Anbár, kde se organizace Islámský stát (IS) zmocnila hlavního města provincie Ramádí. Zapojení šíitů v převážně sunnitské oblasti ale vyvolává nevoli mezi místními kmeny.

Irácké jednotky uprchly z Ramádí v neděli poté, co se bojovníci IS zmocnili jejich poslední vojenské základny ve městě. Útočníci základnu obléhali a nakonec prorazili díky taktice sebevražedných útoků, při nichž se rozjížděli proti budově auty plnými výbušnin. Při těchto nájezdech zemřelo patnáct iráckých obránců.

Město bylo donedávna jedním z mála v regionu pod kontrolou vlády. Během posledních bojů je opustilo osm tisíc obyvatel a asi pět set lidí v něm přišlo o život.

Irácká vláda chce Ramádí znovu dobýt co nejdříve, k vývoji na frontě se během návštěvy v Soulu vyslovil i americký ministr zahraničí John Kerry: „Jsem si naprosto jist tím, že v nadcházejících dnech se situace zvrátí.“

Nasazení šíitských vojáků je chápáno jako problematické zejména kvůli jejich nevalné pověsti. Po březnovém dobytí města Tikrít se údajně dopouštěli násilí na obyvatelstvu a rabování, nakonec byly jejich jednotky z Tikrítu staženy.