Bankovní prázdniny šokovaly Řeky, problémy mají důchodci

Fronta před bankomatem

Fronta před bankomatem Zdroj: CTK

Zavřené banky, dlouhé fronty v obchodech, všeobecná nejistota. Po krachu jednání mezi věřiteli a řeckou levicovou vládou se šokovaní Řekové probudili do zcela jiné finanční situace. Rozhodnutí uzavřít banky znamená problémy především pro důchodce. Mnoho z nich nemá bankovní kartu, peníze obvykle vybírá na přepážce, a nemohlo se tak dnes dostat k vlastním finančním prostředkům, napsala agentura AP.

Vyčerpaní evropští partneři Řecka po měsících jednání o další finanční pomoci učinili o víkendu zodpovědným za odmítnutí nových návrhů řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Zadlužené zemi docházejí peníze a Tsiprasova vláda v dnešním výnosu uvedla, že řecké banky zůstanou zavřené do příštího pondělí. Denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 korun).

Navzdory tomu se dnes mnoho řeckých důchodců vypravilo k bankám v naději, že by přece jen mohly otevřít. Zhruba stovka seniorů postávala před hlavní pobočkou National Bank of Greece v druhém největším řeckém městě Soluni.

„Přišel jsem ve čtyři ráno, protože mám dostat důchod,“ řekl čtyřiasedmdesátiletý Anastasios, kterého citovala agentura AP. „Nemám kartu, nevím, co se děje, nemáme ani dost peněz na to, abychom si mohli koupit chleba,“ uvedl. V osm ráno podle něj vyšel zaměstnanec banky a sdělil lidem, že „nedostanou žádné peníze“. To už prý ale kolovaly zvěsti, že 70 poboček se nakonec otevře.

Ministerský náměstek Terence Quick řeckým médiím sdělil, že na důchodce se bude vztahovat zvláštní režim. Vzhledem k tomu, že mnoho z nich platební kartu nemá, budou jim prý důchody vyplaceny v plné výši. Podle vládního zdroje agentury Reuters se očekává, že banky ve čtvrtek otevřou 850 poboček pro výplatu důchodů.

Lidé dnes nečekali jenom před bankami. Dlouhé fronty se tvořily také u čerpacích stanic. Nervózní řidiči chtěli odjet s plnou nádrží a zaplatit bankovními kartami, dokud je u pokladny ještě přijímali.

Platby kartami zatím bez omezení

Na platbu domácími platebními kartami v obchodech a na internetové transakce v rámci Řecka se omezení nevztahují. Rovněž převody peněz mezi účty řeckých bank by měly fungovat jako obvykle. Mnoho obchodníků ale ráno platební karty nepřijímalo, napsala AP.

Pro mimořádné případy, jako je dovoz léků nebo převodní příkazy do zahraničí, zřizuje řecká vláda výbor pro schvalování bankovních transakcí. Žádosti o provedení transakce má posuzovat případ od případu.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ uvedla podle Reuters ráno na cestě do práce padesátiletá Atéňanka Evgenia. „Myslela jsem si, že se ráno vzbudíme a všechno bude v pořádku. Je hodně těžké nedělat si starosti.“