Další splátky dluhu už Řecko neuhradí, insolvence se blíží

Příznivci řecké levice pálí vlajku EU při protestech v Soluni (28. června 2015)

Příznivci řecké levice pálí vlajku EU při protestech v Soluni (28. června 2015) Zdroj: CTK

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů
Řekové ve frontě na bankomat
Řekové čekají ve frontě na bankomat
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
14
Fotogalerie
Silně zadlužené Řecko se ocitlo na hraně finančního kolapsu. Atény oznámily, že úterní splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve výši 1,6 miliardy eur zmeškají. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera je dohoda stále možná, Brusel ale prý už nemůže nabídnout nic nového. Vláda premiéra Alexise Tsiprase pod tlakem okolností uzavřela banky, část poboček by se ale mělo opět zprovoznit kvůli výplatám důchodů. Na dění v Řecku reagují evropské akcie prudkým pádem.

Obavy o budoucnost Řecka způsobily, že Řekové masivně vybírají peníze z bank. Jen během soboty podle odhadů z bankomatů vybrali až 700 milionů eur. Přitom běžně se výběry za celý víkend pohybují kolem 30 milionů eur. Lidé si začali mohutně vytahovat peníze okamžitě poté, co premiér Tsipras v noci z pátku na sobotu ohlásil, že 5. července uspořádá referendum o návrzích mezinárodních věřitelů.

Mimo jiné i kvůli překvapivě vyhlášenému referendu skončilo neúspěchem klíčové sobotní jednání mezi věřiteli a Aténami. Strany se nedohodly na podobě reforem, které eurozóna, MMF a Evropská centrální banka žádaly výměnou za poskytnutí poslední části finanční pomoci 7,2 miliardy eur. Řecká vláda se pak v neděli večer odhodlala k rozhodnutí, že od pondělka uzavře banky a omezí pohyb kapitálu.

SLEDUJEME ONLINE:

21:28Kolem 17 tisíc lidí demonstrovalo v Řecku proti úsporným reformám

Asi 17 tisíc lidí, převážně příznivců řecké vládnoucí levicové strany Syriza, demonstrovalo dnes v Aténách a v Soluni ve prospěch „ne“ v nadcházejícím nedělním referendu - tedy proti úsporným reformám, kterými zahraniční věřitelé podmiňují další pomoc zadlužené zemi. Podle demonstrantů se věřitelé snaží Řecko vydírat.

Policie odhadla, že přes 13 tisíc lidí se shromáždilo na aténském náměstí Syntagma před budovou řeckého parlamentu a čtyři tisíce v Soluni, druhém největším městě na severu země.

21:25Agentura Standard & Poor's opět srazila úvěrový rating Řecka

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes srazila hodnocení úvěrových závazků Řecka hlouběji do spekulativního pásma. Pravděpodobnost, že Řecko opustí eurozónu, dosahuje v současnosti zhruba 50 procent, uvedla agentura v dnešním sdělení.

Rating dlouhodobých závazků Řecka zhoršila S&P na stupeň CCC- z dosavadní známky CCC. Výhled je negativní, agentura tedy nevylučuje, že by rating mohla v příštích měsících opět zhoršit. Hodnocení krátkodobých úvěrů agentura ponechala na úrovni C.

21:14Akcie v eurozóně zažily kvůli Řecku nejhorší den za čtyři roky

Akciové trhy v eurozóně dnes utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Dolů je stáhla prohlubující se dluhová krize v Řecku. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se propadl o 4,2 procenta a uzavřel na 3468,9 bodu.

Výprodej na evropských burzách nicméně podle agentury Reuters nedosáhl úrovně signalizující paniku investorů. Od začátku roku navíc evropské akcie vykazují zhruba desetiprocentní nárůst a zůstávají nedaleko sedmiletých maxim.

20:55Lavrov prý chápe politiku řeckého premiéra

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov „dobře rozumí“ politice řeckého premiéra Alexise Tsiprase a doufá, že Brusel uchrání Řecko před „scénářem s neblahými následky“.

„Sergej Lavrov vyjádřil své pochopení krokům, které podnikl Alexis Tsipras,“ stojí podle AFP v komuniké, kterému předcházel telefonát Lavrova s jeho řeckým protějškem Nikosem Kotziasem.

20:27Aténská Akropole přijímá poprvé platby i bezhotovostně

Vývoj řecké finanční krize přinesl několik let plánovanou, ale nikdy doposud neuskutečněnou modernizaci platby vstupu na nejvýznamnější aténskou památku: na Akropoli. Jak dnes oznámilo řecké ministerstvo kultury, kvůli nedostatečné finanční likviditě mohou turisté vůbec poprvé zakoupit si vstupenku bezhotovostně.

Athény - AkropolisAthény - Akropolis

20:08Doyen řecké levice požaduje demisi vlády, když v referendu prohraje

Poslanec Evropského parlamentu za řeckou vládní stranu Syriza Manolis Glezos dnes prohlásil, že pokud se většina obyvatel v nedělním referendu vysloví proti odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů navzdory přání vlády, pak by měl kabinet premiéra Alexise Tsiprase podat demisi.

„Vláda má odstoupit a uspořádat volby, bez diskuze,“ odpověděl veterán odboje za druhé světové války v rozhovoru pro rádio VimaFm.

Manolis Glezos, SYRIZAManolis Glezos, SYRIZA|CC BY-NC-ND 2.0: GUE/NGL via Flickr

Dvaadevadesátiletý Glezos, který je považován za žijící legendu levicové politiky a ve straně představuje morální autoritu, zároveň zpochybnil, že by v případě odmítnutí spolupráce s věřiteli mělo Řecko opustit eurozónu. „Kdo říká, že zbankrotujeme?“ zeptal se politik a dodal, že bude nutné uzavřít s věřiteli dohodu na nových základech.

19:55Hollande a Obama se nevzdávají, oba jsou pro obnovení jednání

Francouzský prezident François Hollande a jeho americký protějšek Barack Obama se shodli, že budou společně usilovat o obnovení jednání o řecké finanční krizi. Informoval o tom zdroj z Elysejského paláce. Britský ministr financí George Osborne dnes varoval před podceněním dopadů případného vystoupení Řecka z eurozóny.

„Dohodli se (Hollande a Obama), že spojí své úsilí ve prospěch obnovení rozhovorů s cílem umožnit co nejrychlejší řešení krize a zajistit finanční stabilitu Řecka,“ citovala zdroj z okolí francouzského prezidenta AFP.

19:20Euro kvůli řecké krizi oslabuje, k dolaru se ale kurz ustálil

Euro dnes klesalo k většině předních světových měn. Výprodej jednotné evropské měny vyvolalo prohloubení řecké dluhové krize. Kurz eura k americkému dolaru se ale po počátečním prudkém propadu během dne stabilizoval.

18:25Žádná splátka v úterý nebude, zaznělo z řecké vlády

Požadovanou splátku 1,6 miliardy euro Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) Atény nezaplatí, řekl nejmenovaný představitel řecké vlády. Šéfka MMF Christine Lagardeová přitom tento měsíc uvedla, že pokud Řecko peníze nezaplatí, bude to znamenat platební neschopnost země.

Situaci, že Řecko splátku zmešká, očekávala většina obchodníků a ekonomů, které oslovila agentura Reuters v rámci svého průzkumu.

18:10Průzkum Reuters: pravděpodobnost Grexitu zůstává méně než poloviční

Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny se za uplynulý týden prudce zvýšila, zůstává však méně než poloviční. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi obchodníky a ekonomy. Ten ukázal, že pravděpodobnost takzvaného Grexitu stoupla na 45 procent ze 30 procent před týdnem.

Podívejte se: Krize pronikla do graffiti na aténských zdech

17:30Pražská burza kvůli Řecku ztratila 2,3 procenta, zmírnila ranní propad

Pražská burza dnes v závěru zmírnila ranní propad vyvolaný řeckou finanční krizí. Index PX nakonec ztratil 2,3 procenta, tedy téměř 23 bodů, a končil na úrovni 972,50 bodu. Dopoledne přitom padal o víc než tři procenta.

Pokles táhly akcie Erste Bank a pojišťovny VIG, dolů ale zamířily téměř všechny emise. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes vůči euru i dolaru stagnovala.

16:53Neblahý dopad na cestovní ruch

Řecká asociace hotelů upozornila, že rozhodnutí omezit výběry hotovosti z bankomatů již má „okamžitý, opravdu nepříznivý“ dopad na odvětví cestovního ruchu, které je důležité pro řeckou ekonomiku. Hellénská komora hotelů podle agentury AP doufá, že „všechny politické síly převezmou zodpovědnost“ s cílem co nejrychleji obnovit stabilitu v zemi. Komora prý s jinými organizacemi v cestovním ruchu pracuje na tom, aby ochránila obrázek země v zahraničí. Více čtěte zde.

16:45Banky otevřou pro penzisty

Podle zdroje agentury Reuters banky ve čtvrtek otevřou 850 poboček pro výplatu důchodů. Řecký list Kathimerini přitom dříve informoval, že omezený počet poboček měl být kvůli penzistům otevřen již dnes. Zdroj agentury Reuters rovněž uvedl, že denní limit pro výběr z bankomatů by se mohl zvýšit, pokud budou řecké banky nadále podporovány programem nouzového financování (ELA). ECB v neděli objem tohoto programu zachovala beze změny na úrovni kolem 89 miliard eur.

Zdroje obeznámené se situací agentuře Reuters sdělili, že ECB zřejmě program ponechá řeckým bankám k dispozici nejméně do nedělního referenda. Upozornili však, že ECB v neděli odmítla řeckou žádost o zvýšení objemu programu o šest miliard eur.

16:29Tsipras žádal o prodloužení pomoci

Řecký premiér Alexis Tsipras podle nejmenovaného řeckého představitele telefonicky jednal s šéfem Evropské komise Jeanem-Claude Junckerem a také s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, uvedla agentura AP. Řecký premiér prý Junckera požádal o to, aby záchranný program, který oficiálně skončí v úterý, byl kvůli referendu o několik dní prodloužen, čímž by si řecké banky zajistily přístup k hotovosti. Schulze pak požádal o podporu prodloužení programu.

Juncker si nemyslí, že Řecko eurozónu opustí. „Myslím, že zůstaneme na devatenácti,“ řekl. Eurozóna má v současnosti 19 členů, kteří jsou zároveň součástí Evropské unie. Dodal, že odchod Řecka pro něj nebyl a není řešením. Více čtěte zde.

16:16Dijsselbloem: Dveře pro jednání zůstávají otevřené

I přes krach jednání v uplynulém víkendu zůstávají dveře pro další vyjednávání otevřené. Uvedl to prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

16:08Nabídka mezinárodních věřitelů Řecku byla velkorysá, zní z Německa

Řecká vláda podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela měla v úmyslu vyjednat si pomoc, aniž by musela na oplátku něco udělat. „Evropa ale nemůže trvale poskytovat bezpodmínečnou finanční pomoc. Nejen řecká vláda, ale i všechny ostatní evropské vlády se musí ze svých činů zodpovídat svým občanům,“ řekl Gabriel. Kancléřka Angela Merkelová a Sigmar Gabriel prohlásili, že nabídka mezinárodních věřitelů Řecku byla velkorysá. „Na řecké straně ale chyběla ochota ke kompromisu,“ dodala Merkelová.

15:39Zahraniční karty by měly v Řecku fungovat, tvrdí Visa

„Držitelé karet vydaných neřeckými bankami by měli mít normálně možnost vybírat v zemi hotovost v rámci běžných limitů. Kartu by měli přijímat obchodníci (platební terminály v obchodech, restauracích, atd.). Pokud se někdo potká s problémy, doporučujeme mu se obrátit na jeho banku. Ta by měla zajistit elektronický přesun financí do směnárny, hotelů nebo převodní služby, byť zde je možné, že bude účtován poplatek,“ uvedl regionální manažer Visa Europe pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

14:46Zrazený Juncker

„Po veškeré snaze, kterou jsem ukázal, po veškeré snaze Evropské komise a dalších zapojených institucí se cítím trochu zrazen, protože lidé pořádně neberou v úvahu mé osobní úsilí a úsilí bezpočtu dalších,“ uvedl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle agentury AP upřesnil, že za zradu považuje rozhodnutí premiéra Alexise Tsiprase vypsat referendum. Po měsících vyjednávání podle Junckera nad rozvážnými ekonomickými analýzami převážily sobectví a taktické a populistické hry.

14:44Polsko ani Maďarsko přímý vliv řecké krize nepředpokládají

Řecká krize polskou ekonomiku neohrozí, bankovní systém v zemi je stabilní. Řekla to dnes polská premiérka Ewa Kopaczová poté, co řecká vláda ukončila jednání s věřiteli o finanční pomoci, dočasně zavřela banky a zavedla omezení na pohyb kapitálu. Významnější vliv řeckého vývoje na domácí trh nečeká ani Maďarsko.

„Jsme v bezpečí, naše banky jsou stabilní,“ řekla Kopazcová podle tiskových agentur. Dodala, že v případě výraznějšího oslabení zlotého by ministerstvo financí a centrální banka mohly využít svých vysokých měnových rezerv k rychlému zásahu.

14:19Pražský parket kvůli Řecku prudce ztrácí

Pražská burza dnes ve 14:00 ztrácela proti pátečnímu závěru téměř 2,5 procenta. Index PX od rána propadl o 24 bodů na 971,58 bodu. V průběhu dne ale burza své ztráty mírně koriguje, ráno byl index PX i pod hranicí 960 bodů. Dolů ho táhnou hlavně rakouské finanční tituly. Vyplývá to z výsledků burzy.

14:04Spekulanti s ropou vítají nejistotu na trhu vyvolanou možným Grexitem. Dolar totiž roste vůči euru i dalším významným světovým měnám – to ropu (denominovanou v dolaru) činí pro kupce v těchto měnách dražší, což typicky vede k poklesu poptávky, která má za následek pokles cen ropy. „Ropu aktuálně shortuji, jsou to pro mě dobré zprávy,“ cituje list Wall Street Journal jednoho tradera z obchodní skupiny Mercuria.

13:42Juncker: EU již nemůže Řekům nic nového nabídnout

Evropská komise již nemůže Řekům nic nového nabídnout, všechny možnosti řešení již byly předloženy. Na tiskové konferenci v Bruselu to prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Řekl také, že Aténám zbývají na vyřešení krize poslední minuty a že dohoda je stále možná. Více čtěte zde.

13:39 Pokud by se v Řecku nyní konaly volby, Syriza by s dalšími levicovými stranami získala významnou většinu, vyplynulo z průzkumu webu europeanmeter.wordpress.com, který se zabývá prognózami a reprezentativními průzkumy v evropské osmadvacítce

13:30MHD je zdarma

Od dnešního dne jsou metro, tramvaje, autobusy a trolejbusy v Aténách zdarma, rozhodla vláda. Běžná cena je 1,2 eura za 70 minut. Opatření bude stát čtyři miliony eur. Rozhodnutí platí jen pro širší oblast Atén, kde žije zhruba 40 procent populace země. Doprava ve druhém největším městě Řecka, Soluni, je částečně zprivatizována, což neumožňuje vládě zrušit jízdné. Zaměstnanci v trajektové přepravě kvůli současnému vývoji odložili stávku, která se měla uskutečnit v úterý.

13:18Merkelová: Když zkrachuje projekt eura, zkrachuje i EU

Pokud zkrachuje projekt eura, zkrachuje i Evropská unie. Na slavnostním shromáždění u příležitosti 70. výročí založení Křesťanskodemokratické unie (CDU) to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s řeckou dluhovou krizí podotkla, že eurozóna stojí na solidaritě, k řešení ale musí přispět každá země. Více čtěte zde.

13:13Řecké ostrovy nežijí politikou

Češi na dovolené v Řecku podle cestovních kanceláří situaci, kdy jsou zavřené banky a stojí se fronty na vybrání peněz z bankomatu, prakticky neřeší. V jihoevropské zemi by měl navíc fungovat pro mezinárodní karty výběr z bankomatu bez omezení. Češi prý byli řádně připraveni a přivezli si hotovost nebo jsou na pobytech s plnou penzí.

„Žádný z našich klientů to neřeší, volali jsme ráno delegátům. Většina klientů letěla s all inclusive, s vybranou hotovostí v Česku a obecně žádný z klientů na místě nehledá bankomat nebo směnárnu,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch, podle nějž řecké služby v oblasti turistického ruchu fungují na 100 procent. „Řecké ostrovy nežijí politikou a i přes případné demonstrace v Aténách se na ostrovech soustředí především na turistický ruch,“ dodal mluvčí. Více čtěte zde.

12:37Moskva bedlivě sleduje vývoj v EU kolem řecké krize,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj se prý Kreml obává negativních dopadů, které by krize mohla mít na celou EU.

12:34 „Řecko je speciální případ,“ prohlásil mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Prioritou německé vlády je prý silná eurozóna. Kancléřka Merkelová je ochotna k dalším jednáním s řeckým premiérem, pokud si to bude přát. Mluvčí dodal, že kvůli Řecku není nutné bít na poplach, protože tato země tvoří jen malou část ekonomiky eurozóny. Merkelová předtím na schůzce vedení své konzervativní strany CDU řekla, že krok ze slepé uličky v jednání nyní musí udělat Řecko.

12:09Část poboček se otevře pro penzisty

Podle řeckého listu Kathimerini se ještě dnes otevře omezený počet poboček bank kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat své důchody prostřednictvím karet. Banky by měly ještě dnes zveřejnit více informací o pobočkách, které se otevřou dnes odpoledne. Vláda již ve svém prohlášení slíbila, že omezení pro výběry z bank se nebude týkat výplaty penzí. Problém by neměl být ani v případě výplaty mezd, které zaměstnavatel posílá svým pracovníkům rovnou na bankovní účty. Lidé si je tak budou moci vybrat celé.

12:06Co by bylo, kdyby Řecko nikdy nepřijalo euro?

Řada teoretiků si nyní klade otázku, co by bylo, kdyby Řecko do eurozóny nikdy nevstoupilo. Nebylo by to pro něj lepší? Co kdyby otázka potřeby jednotné měny vůbec nevznikla na zasedání Společnosti národů v roce 1929? Pro zbídačené Řecko jsou tyto otázky docela zásadní. Více čtěte zde.

11:55Řecko v posledních dnech nešetří nejen investoři, ale také satirici:

11:45Lukáš Kovanda: Tsipras a Varufakis poznávají sílu trhu

Trhy nemají nejistotu rády. Situace v Řecku je bezprecedentní v tom smyslu, že bankrotuje země, která je součástí měnové unie. Trhy marně hledají paralelu k takové situace v pro ně relevantní historii. Paralelu, která by je mohla uklidnit, nenacházejí. Čtěte více v komentáři hlavního ekonoma skupiny Roklen Lukáše Kovandy.

11:21ECB rozhodne o mimořádném nouzovém financování Řecka ve středu

Uvedl to podle agentury Reuters člen rady ECB Ewald Nowotný. „Ve středu máme další schůzku na toto téma. Míč je však nyní na řecké straně“, uvedl Nowotný s tím, že předpokládá, že většina Řeků bude v měnové unii chtít setrvat.

11:13 Pravděpodobnost řeckého „NE“ v referendu je prý zhruba 60 %, upozornil na odhad Economist Intelligence Unit Radim Krejčí z projektu Roklen24.

11:07Polsko: Pokud Zlotý oslabí, jsme připraveni zasáhnout „V případě výraznějšího oslabení národní měny jsou polská vláda s centrální bankou připraveny využít veškeré dostupné instrumenty,“ prohlásila polská premiérka Ewa Kopaczová k vývoji kolem Řecka. Podle ní jsou polské banky v bezpečí s tím, že tamní centrální banka disponuje významnými „miliardovými“ rezervami, které může „během okamžiku“ uvolnit.

11:06Německý tisk: Politický gambler Tsipras prohrál nejen svůj politický kapitál, ale rovnou celou svou zemi

Řecko směřuje ke státnímu bankrotu a hlavním viníkem současné situace je řecký premiér Alexis Tsipras. Shodují se v tom komentáře německého tisku k řecké dluhové krizi. Ohlášené referendum o přijetí záchranného balíčku mezinárodních věřitelů podle médií už nebude mít na situaci žádný vliv. Více čtěte zde.

11:00Někteří evropští politici to ještě nevzdali

Jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny lze kdykoli obnovit. Řekli to dnes vládní činitelé Francie a Španělska. Z Británie a z ECB ale zazněl názor, že pokud by Řekové v plánovaném nedělním referendu o podmínkách záchranného programu řekli 'ne', byl by to pro zemi velký problém.

Francouzský ministr financí Michel Sapin před mimořádným dopoledním zasedáním vlády prohlásil, že Paříž je ochotna zprostředkovat další jednání mezi Řeckem a jeho partnery. „Můžeme obnovit diskuse o podpoře Řecka v kterékoli chvíli,“ řekl ministr podle agentury Reuters. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos uvedl, že na dosažení dohody je stále čas, protože nynější záchranný program eurozóny pro Řecko vyprší až s úterní půlnocí.

10:53Čína: Evropa je dostatečně stabilní, aby si poradila sama Evropská Unie je dostatečně stabilní a zkušená, aby vyřešila řeckou dluhovou krizi. Čína by uvítala, kdyby ke „Grexitu“ nedošlo. Oficiální postoj Číny médiím sdělila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying.

10:47Řecká tragédie vrcholí, výnosy dluhopisů raketově rostou, burzy padají,“ komentoval to analytik Patria Online Michal Putna.

10:46 Také česká měna dnes ve srovnání s pátečním závěrem oslabuje, k euru o čtyři haléře, k dolaru o 20 haléřů vyplývá z údajů na serveru Patria.cz.

10:43 Akcie na Hongkongské burze se propadly kvůli vývoji kolem Řecka na čtvrtletní minimum. Hang Seng index ztrácí 2,6 procenta, China Enterprises Index ztratil celá tři procenta. „Řecko nejspíše čeká default, který patrně zasáhne jak globální, tak zdejší trhy,“ komentoval pro agenturu Reuters aktuální vývoj Sam Chi Yung, investiční stratég z Delta Asia Securities.

10:34Pražská burza dnes v 10:00 ztrácela oproti pátečnímu závěru přes tři procenta. Index PX od rána propadl o 30 bodů na 964,57 bodu, nejníže od letošního února. Klesaly všechny hlavní tituly, akcie Erste Group Bank ztrácely 5,03 procenta na 690,70 Kč za jednu, pojišťovna VIG odepisovala 5,26 procenta na 835,00 Kč, Komerční banka 1,33 procenta na 5210 Kč. Nedařilo se ani energetickému podniku ČEZ - minus 1,47 procenta a 563,60 Kč za akcii. Vůbec nejvíc - o 9,27 procenta na 47 korun - za akcii - oslabovala mediální společnost CME. Unipetrol ztrácel přes tři procenta, tabákový Philip Morris víc než dvě procenta.

9:50Cameron: Rozhodnutí je na řeckých voličích

„Pokud Řekové nebudou v referendu souhlasit s návrhy mezinárodních věřitelů, bude pro Řecko těžké setrvat v měnové unii,“ nechal se slyšet britský ministerský předseda David Cameron pro britské rádio BBC, které citovala agentura Reuters. „Je to na řeckém lidu,“ dodal Cameron, který prý stále doufá v dosažení nějakého kompromisu mezi Aténami a EU v zájmu ekonomické stability.

9:36 Širší západoevropský index FTSEurofirst 300 začal poklesem o 2,4 procenta. Užší index eurozóny Euro Stoxx 50 ztrácel zhruba čtyři procenta, což by byla jeho nejhlubší denní ztráta od konce roku 2011. Propad táhly zejména akcie bank v zemích jižní Evropy.

8:56 Evropská komise dala řecké vládě **oficiální svolení** k dočasnému uzavření bank a dalším krokům, které omezují pohyb kapitálu. Atény tím sice porušují princip volného pohybu kapitálu v Evropské unii, je to ale oprávněné, protože tím budou ochráněny ohrožené banky v zemi. Řekl to komisař pro finanční služby Jonathan Hill.

8:31Akciové burzy v Asii v reakci na vývoj kolem Řecka výrazně ztrácejí a jejich indexy klesají o jedno až tři procenta. Kurz eura od počátku asijského devizového obchodování prudce oslabuje, zpevňují naopak měny považované za bezpečné investice, jako je švýcarský frank a japonský jen.

Řekové o víkendu stáli u bankomatů dlouhé fronty:

6:00Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit na výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 Kč). Píše se to v příslušném dekretu, který dnes vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase. Uzavření bank a zavedení omezení pro pohyb kapitálu oznámil premiér už v neděli, podrobnosti ale kabinet oficiálně zveřejnil teprve dnes kolem 3:00 místního času (2:00 SELČ).