Bavorsko chce Mein Kampf do škol

Válečné vydání Mein Kampf

Válečné vydání Mein Kampf Zdroj: profimedia.cz

Ideologickému spisu Mein Kampf Adolfa Hitlera za tři roky vyprší platnost autorských práv. Vydat jej tedy bude moci kdokoli včetně neonacistických skupin. Extremisty chce předběhnout bavorská vláda, která plánuje vlastní komentované vydání díla.

Bavorský ministr financí Markus Söder prohlásil, že snahou vlády je Hitlerovo dílo demystifikovat. „Chceme, aby bylo jasné, o jaký nesmysl se jedná a jak katastrofální následky měl,“ vysvětlil. Mnichovský Institut pro soudobé dějiny připravuje anglickou verzi díla, elektronickou knihu i audioknihu. Další varianta díla by se měla dostat i do německých škol. Místní vláda projekt podpořila 500 tisíci eur (12,4 milionu korun).

Mnichov se svým vlastním vydáním spisu snaží dosáhnout toho, aby bylo uvedení na trh pro vydavatele obchodně nezajímavé. Chce také vyjednávat s knihkupci, aby místo originálu nabízeli verzi komentovanou historiky.

Dvousvazkové dílo poprvé vyšlo v letech 1925 a 1926. Od nástupu nacistů k moci v roce 1933 jej při svatebním obřadu dostával každý novomanželský pár. Podle magazínu Der Spiegel bylo do konce Druhé světové války vydáno 9,8 milionu výtisků a Mein Kampf byl přeložen do 16 jazyků.

Autorská práva k dílu vlastnilo nacistické vydavatelství Eher-Verlag, které bylo po válce zestátněno. Nyní tedy práva drží bavorská vláda, která se vítězným mocnostem zavázala, že dílo před vypršením autorských práv nikdy nevydá. Přes tento oficiální bojkot lze dílo najít na internetu v mnoha jazycích včetně češtiny.