Bavorsko chce samo střežit své hranice s Rakouskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Bavorsko by rádo chtělo samo střežit své hranice s Rakouskem, neboť nynější kontroly prováděné spolkovou policií považuje s ohledem na personální osazení za nedostatečné. V rozhovoru pro vydání nedělníku Welt am Sonntag to prohlásil bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann.

„V této oblasti bychom chtěli být sami aktivní,“ řekl Herrmann. Spolkové úřady ale příslušnou nabídku Mnichova odmítají. „Nemám pro to žádné pochopení,“ dodal zemský ministr vnitra. Podle Herrmanna je Bavorsko schopné na základě souhlasu spolkového ministerstva vnitra kdykoli samo převzít kontrolu svých hranic. Vysvětlil, že bezpečnostní riziko v souvislosti s organizovanou kriminalitou a hrozbou mezinárodního terorismu je veliké.

Herrmann je rovněž toho názoru, že proud běženců mířících do Německa musí v nadcházejícím roce výrazně poklesnou. „Přes bavorské hranice stále přichází až 4000 uprchlíků denně. Tato čísla není možné podceňovat. Musíme se dostat k tomu, aby se proud snížil na průměrných 1000 běženců denně,“ řekl. „V roce 2016 můžeme přijmout a integrovat na 350 tisíc uprchlíků. Ale už ne znovu přes milion,“ dodal.

Německo je jednou z hlavních zemí, kam běženci míří. Letos jich do této země dorazilo přes milion.