Bavorský premiér: Merkelová migranty pozvala, teď jsme jimi přetíženi

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: Michael Lucan, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Bavorský premiér Horst Seehofer důrazně kritizoval kancléřku Angelu Merkelovou za postup v uprchlické krizi. Podle něj svými výroky v podstatě vyzvala běžence, aby se z Maďarska přesunuli do Německa. Seehofer také uvedl, že v Evropské unii, ale ani v Německu nefunguje spravedlivé rozdělování běženců a že je Bavorsko přílivem přistěhovalců přetěžováno.

Podle Seehofera udělala Merkelová zásadní chybu, když dala najevo, že uprchlíci ze Sýrie mají v Německu velkou šanci získat azyl, přestože hranice EU překročili v jiném státu. „Německo tak zastavilo platnost (evropských azylových) pravidel,“ řekl Seehofer na sjezdu své vládní Křesťanskosociální unie (CSU).

Většina běženců, kteří do Německa přicházejí, překračuje hranice země právě v Bavorsku a jejich rozdělování mezi ostatní spolkové země jde pomalu. Seehofer prohlásil, že největší spolková země tento stav nemůže dále snášet. „Není možné rozdělit práci tak, že jedni budou mluvit o morálce a lidskosti a druzí budou zodpovědní za všechnu práci a zajištění prostředků,“ řekl zjevně na adresu Angely Merkelové, která vede sesterskou stranu CDU.

Seehofer také obvinil německé celostátní politiky, že se v souvislosti s běženci snaží zalíbit lidem, aniž by odváděli skutečnou práci. Z Berlína podle něj zaznívají pouze „hřejivá slova“ a vysoce postavení politici si chodí prohlížet zařízení pro běžence a fotí se s nimi, ačkoli taková setkání nemají reálný přínos.

Hostem CSU Orbán

Bavorský premiér vyzval k solidaritě v Evropské unii při rozdělování uprchlíků, stejná solidarita ale podle něj musí být i mezi německými spolkovými zeměmi. „V současnosti odvádíme většinu práce za celou Evropu. To se musí změnit,“ prohlásil.

Hostem jednání CSU bude dnes dopoledne i maďarský premiér Viktor Orbán, který v uplynulých týdnech ostře vystupoval proti přijímání uprchlíků. Jeho účast vyvolala kritiku německých opozičních Zelených a Levice, nesouhlasně se k ní vyjádřila i vládní sociální demokracie (SPD). Seehofer však pozvání Orbána obhajuje, podle něj nelze mluvit o řešení uprchlické krize v EU a vynechat přitom Maďarsko, kam míří tisíce uprchlíků po takzvané balkánské cestě.

Orbánovu účast na stranickém sjezdu obhajoval také předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu a člen CSU Manfred Weber. „Mnozí kritizují Maďarsko, sami ale nenabízejí řešení situace,“ řekl deníku Passauer Neue Presse.

Premiér Orbán dělá z velké části to, co mu nařizují dublinská a schengenská úmluva - na rozdíl třeba od Řecka. Proto s ním musíme jednat

„Premiér Orbán dělá z velké části to, co mu nařizují dublinská a schengenská úmluva - na rozdíl třeba od Řecka. Proto s ním musíme jednat,“ poukázal na dohody, které určují pravidla pro volný pohyb v Eu a evropské azylové právo.

Weber se také vyslovil pro silnější ochranu unijních hranic. „Bude muset vzniknout víc plotů,“ řekl. „Není možné, aby dnes statisíce uprchlíků nekontrolovaně cestovaly po Evropě. Některé země EU prostě nezajišťují své hranice a nehlídají, kdo tudy do Evropy přichází,“ doplnil.