Bayern Mnichov rekordně vydělal

Allianz Arena v Mnichově

Allianz Arena v Mnichově Zdroj: Patrick Huebgen via Wikimedia

Fotbalový klub Bayern Mnichov za minulou sezonu zaznamenal rekordní obrat i výdělek. Poprvé v historii klubu se obrat za jednu sezonu dostal přes 500 milionů eur. Bayern se tak zařadil po bok Realu Madrid a Manchesteru United, což jsou fotbalové týmy s nejvyšším obratem na světě. Na rozdíl od těchto dvou klubů má ale Bayern v kolonce dluhy velkou nulu.

Bavorský celek se za posledních pět let po sportovní stránce zařadil mezi nejúspěšnější evropské celky. Nyní to potvrdil i po ekonomické stránce. V loňské sezoně měl obrat 528 milionů eur, což je o 22 procent více než v sezoně předchozí, v níž Bayern získal kromě německého titulu i vítězství v Lize mistrů. Loni sice německý tým ovládl jen domácí soutěž, přesto ekonomicky profitoval více než ve své nejlepší sezoně. Klub oznámil, že čistý zisk po zdanění činí 16,5 milionu eur. Takto výrazně plusová hodnota není u většiny klubů běžná.

Bayern tak začal plnit plán, který si stanovilo vedení – do roku 2020 má být německý tým nejbohatším klubem v Evropě.

Hodnota fotbalových klubů (v miliardách eur)
Real Madrid 2,646
FC Barcelona 2,461
Manchester United 2,327
Bayern Mnichov 1,423
Arsenal Londýn 1,101

Pramen forbes

Bavorskému celku ekonomicky pomáhá především obrovská základna fanoušků. Nejenže je každý zápas beznadějně vyprodaný, ale na odbyt jdou i klubové předměty. V minulé sezoně prodal Bayern 1,7 milionu replik dresů, což je více, než kolik prodalo zbylých 17 bundesligových týmů. Celkový příjem Bayernu z prodeje suvenýrů je 105 milionů eur, tedy pětina z celkového obratu.

Výrazný ekonomický i sportovní vzestup Bayernu naznačil už na jaře magazín Forbes, který ho zařadil mezi nejhodnotnější světové fotbalové kluby. Bayern se poprvé dostal mezi elitní pětici, podle Forbesu mu patří čtvrté místo za stálicemi Real Madrid, Barcelona a Manchester United. >