Belgie chce soudit radikální duchovní, zakáže také anonymní SIM karty

Mešita v Bruselu

Mešita v Bruselu Zdroj: William Murphy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Belgie přijme nové protiteroristické zákony, které umožní soudit či vyhošťovat radikální duchovní a uvěznit džihádistické navrátilce; napříště už také nemá být možné prodávat předplacené anonymní telefonní SIM karty, oznámil belgický premiér Charles Michel s tím, že jeho země na boj proti islámským radikálům nově uvolní 400 milionů eur (10,8 miliardy korun). Podpořena bude podle Michela také činnost tajných služeb, uvedla agentura Reuters.

Chystaná opatření mají belgickým úřadům umožnit lépe a efektivněji sledovat osoby považované za potenciálně nebezpečné. Belgie chce potírat i radikální kázání, proto úřady uzavřou neregistrované a utajované modlitebny. Michel rovněž zamýšlí změnit ústavu, aby bylo možné podezřelé z terorismu zadržovat ve vazbě déle bez obvinění.

Michel zdůraznil, že bytostně důležitým opatřením pro budoucnost Evropské unie je posílit vnější hranice bloku. Řekl také, že britskému premiérovi Davidu Cameronovi sdělil zájem země o výměnu zpravodajských informací.

Premiér také oznámil, že Belgie vyšle své vojenské plavidlo, aby doprovázelo francouzskou letadlovou loď Charles de Gaulle. Ta ve středu vyplula do východního Středomoří, aby bojovala proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS).

Belgie po pátečních teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí a přes 350 zraněných, zintenzivnila bezpečnostní opatření. Stopy atentátníků vedou mimo jiné do Belgie, kde část útočníků žila. Belgická policie od té doby podnikla v problematické bruselské čtvrti Molenbeek několik razií.

Zbitý ruský štáb

Dnes policisté na několika místech v belgické metropoli uskutečnili řadu domovních prohlídek. Prokuratura uvedla, že šest zátahů souviselo s Bilalem Hadfim, který se v pátek odpálil u pařížského stadionu Stade de France. Prokurátor Eric van der Sypt nicméně uvedl, že tyto prohlídky byly plánované již delší dobu, neboť se týkaly vyšetřování zahájeného na počátku letošního roku.

Další dnešní razie, provedená na severu Bruselu, již přímo s atentáty souvisela. Týkala se místa, na které měl vazby uprchlý Salah Abdeslam, který se na pařížských útocích podílel. Jeden člověk byl při dnešní akci zadržen, jeho identita zveřejněna nebyla.

V bruselské čtvrti Molenbeek, kde žije velký počet přistěhovalců, se do problémů dostal dvoučlenný štáb ruské televize NTV hledající známé atentátníka Hadfiho. Stanice uvedla, je dvojici přepadla asi desetičlenná skupina mladíků, kteří novináře zbili a ukradli jim batoh s penězi, doklady a počítačem.