Belgie snížila stupeň pohotovosti v Bruselu

Vojáci hlídkují v ulicích Bruselu

Vojáci hlídkují v ulicích Bruselu Zdroj: ctk/ap

Belgie snížila stupeň bezpečnostních opatření v Bruselu ze čtvrtého nejvyššího na třetí, oznámil belgický premiér Charles Michel. Zdůraznil ale, že hrozba trvá. Nejvyšší stupeň byl zaveden v sobotu s ohledem na teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly 130 lidí a na nichž se podíleli islamisté z Bruselu. Policie také na různých místech Belgie provedla další razie.

„Hrozba (teroristického útoku) trvá, ale podle bezpečnostních odborníků není už stejná, není bezprostřední. Musíme ale zůstat velmi ostražití,“ řekl premiér. Podle agentury AFP však odmítl upřesnit, jaké poznatky vedly bezpečnostní složky k závěru, že riziko útoku islamistů je nižší.

V rámci vyhlášeného maximálního stupně pohotovosti byly v belgické metropoli v pondělí a v úterý mimo jiné zavřeny školy a metro. Školské objekty i podzemní dráha se začaly postupně otevírat ve středu a jejich bezpečnost zajišťují početné policejní posily.

Šéf belgického kabinetu po zasedání bezpečnostní rady státu rovněž sdělil, že provoz bruselského metra se zcela obnoví v pátek v 06:00 SEČ ráno.

Návrat do normálu

„To je dobrá zpráva pro společenský život a cestování v Bruselu, ale není to konec, je to teprve začátek,“ řekl šéf bruselské regionální vlády Rudi Vervoort. Belgická metropole, kde sídlí také instituce Evropské unie, stále vypadá jako obležené město. V historickém centru a na strategických místech jsou rozmístěny obrněné vozy, je také vidět mnoho policistů a vojáků.

„Je to dobré rozhodnutí, významný signál, že pomalu postupuje vpřed k normalizaci situace, i když úroveň tři nadále vytváří abnormální situaci,“ uvedl místopředseda vlády Kris Peeters.

V ostatních částech Belgie platí od soboty třetí stupeň pohotovosti, což se podle úřadů zatím nemění.

Úřady oznámily, že policie provedla zátahy na třech místech mimo Brusel. Nikdo nebyl zatčen, takže zadržených podezřelých v zemi je stále pět. Policie nejprve prohledala dům ve městě Sambreville, asi 80 kilometrů jižně od metropole, a poté dva objekty ve městě Verviers, což je asi 125 kilometrů východně od Bruselu. Podle belgické zpravodajské stanice RTBF policisté hledali muže, který ale už nejspíš uprchl do Maroka.

Verviers bylo v lednu svědkem přestřelky mezi policií a dvěma podezřelými islamisty, kteří při tom byli zabiti. Úřady tehdy uvedly, že se podařilo na poslední chvíli odvrátit chystaný teroristický útok.

Proč sahají kořeny pařížského teroru do Belgie?