Belgie vydala zatykač na řidiče pařížských teroristů

Razie v Bruselu

Razie v Bruselu Zdroj: CTK

Belgická justice dnes v rámci vyšetřování atentátů v Paříži vydala mezinárodní zatykač na třicetiletého Mohameda Abriniho, který podle vyšetřovatelů řídil 11. listopadu auto, které dva dny poté bylo použito k pařížským útokům. Jel přitom s podezřelým a již hledaným Salahem Abdeslamem. Sdělila to belgická prokuratura.

Mohameda Abriniho zaznamenala bezpečnostní kamera, jak 11. listopadu krátce před sedmou hodinou večer sedí v autě Clio s Abdeslamem u čerpací stanice v obci Ressons na severu Francie. Podle policejní výzvy jde o „nebezpečného a pravděpodobně ozbrojeného“ muže. Policie také vyzývá občany, aby se ho nesnažili zadržet, ale pouze informovali policii. Aktivně po něm již pátrají belgické a francouzské policejní složky.

Belgická justice také oznámila, že jednoho ze zatčených mužů dnes obvinila z „teroristických vražd“. Jedná se o pátou osobu, na kterou byla v Belgii uvalena vyšetřovací vazba od zahájení policejních operací v zemi po pařížských atentátech z 13. listopadu. Totožnost obviněného prokuratura neupřesnila.

V Bruselu nadále platí nejvyšší stupeň pohotovosti, který byl v sobotu vyhlášen kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. V metropoli se dnes posilují policejní oddíly s cílem zajistit bezpečnost v metru a školách, které mají ve středu tento týden poprvé otevřít.

Fotografie Mohameda Abriniho

Mohamed AbriniMohamed Abrini | CTK