Běloruské úřady blokovaly servery opozice a zatkly její aktivisty

Bělorusko

Bělorusko

Úřady autoritářského běloruského režimu prezidenta Alexandra Lukašenka zatkly údajně o víkendu desítky opozičních aktivistů a zároveň zablokovaly internetové stránky opozičních organizací. Tento postup je dáván do souvislosti se snahou zabránit protivládním demonstracím při dnešních oslavách Dne nezávislosti. Běloruská opozice podobné protesty v poslední době organizuje právě pomocí internetu.

Mezi zadrženými se ocitl bývalý běloruský prezident Stanislav Šuškevič. Policisté mu na čtyři hodiny odebrali doklady, když se vlakem vracel do Minska z litevského Vilniusu, kde byl při příležitosti návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Šuškevič informoval, že spolu s ním policisté ve vlaku zadrželi i skupinu studentů mířících do běloruské metropole. „Je jasné, že nám chtěli zabránit v účasti na demonstraci svolané přes internet,“ prohlásil exprezident.

Lukašenko tvrdí, že opozice chce vyvolat revoluci a srazit režim na kolena

Při příležitosti Dne nezávislosti se dnes v Minsku konala vojenská přehlídka. Prezident Alexandr Lukašenko v projevu před několikatisícovým shromážděním označil protesty proti své osobě za pokusy o svržení vlády.

„Pokoušejí se zopakovat u nás barevné revoluční scénáře,“ prohlásil Lukašenko v narážce na revoluce, které se v letech 2003-2004 odehrály v jiných postsovětských republikách - v Gruzii růžová a na Ukrajině oranžová.

„Chtějí nás srazit na kolena, ale to se jim nepodaří,“ řekl Lukašenko oblečený do vojenské uniformy. Již dříve běloruský prezident, jenž bývá označován za posledního evropského diktátora, varoval opoziční aktivisty, že proti nim zakročí s maximálním důrazem.

V Bělorusku se v posledních měsících prudce zhoršila hospodářská situace, vláda devalvovala běloruský rubl a skokově zdražila pohonné hmoty a některé potraviny. Výrazné zhoršení životní úrovně, provázené výpadky v zásobování, zvýšilo obavy režimu, že k opozičním aktivistům se připojí dosud mlčící většina obyvatel, která se v minulosti spoléhala na dotace ze státní pokladny.