Bělorusko těží z reexportu potravin, Moskva zřídí speciální kontroly

Bělorusko

Bělorusko Zdroj: CC BY-SA 3.0: User:Grani-msk; WikimediaCommons

Rusko se usilovně snaží zabránit dovozu evropských potravin z Běloruska, které se na vnitřní ruský trh dostávají navzdory vyhlášeným sankcím. Podle ruské agentury RIA Novosti Moskva vytvořila speciální komisi, která má "ilegální reexport" řešit na bázi celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Cílem je zřídit na běloruských hranicích s Evropskou unií speciální kontroly.

Rusko vyhlásilo počátkem září embargo na dovoz potravin z členských zemí Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska. Krok byl reakcí na sankce, které Brusel zavedl proti Moskvě za podporu, kterou poskytuje východoukrajinským separatistům.

Sankce proti západním výrobcům zablokovaly dovoz masných a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, ryb a dlouhé řady další potravinářské produkce do Ruska.

Běloruské maso z Ameriky

Bělorusko se ale postupně stalo přepravní stanicí, přes kterou se západní zboží na ruský vnitřní trh stejně dostává, píše RIA Novosti. Ruští celníci zaznamenali na hranicích s Běloruskem už téměř stovku takových případů. V převážné většině jde o mléčné výrobky a ovoce, dovážené prý zejména z Polska a pobaltských států, ale například i o americké maso.

Bělorusko podle ukrajinského tisku na ruských sankcích výrazně vydělává. Mléko a maso dovážené ze zemí EU a ze zámoří ve svých potravinářských provozech zpracovává na mléčné a masné výrobky, které pak jako běloruské zboží vyváží do Ruska. „Minsk s evropskými dodavateli dokonce zvažuje zakládání společných podniků, které budou krmit Rusko,“ uvedla RIA Novosti.

Mléko z Evropy bylo podle běloruských médií do vyhlášení sankcí pro místní dovozce příliš drahé. „Po vyhlášení sankcí ale měli Evropané dvě možnosti: buď mléko vylít do kanálu nebo zlevnit. Vybrali si druhou možnost. Pro Bělorusko je nyní výhodné dovážet evropské mléko k dalšímu zpracování a vývozu do Ruska,“ řekl běloruským novinářům zdroj z minského ministerstva zemědělství.