Berlín dá regionům sedm miliard eur na následky migrační krize

Uprchlický tábor v německém Heidenau

Uprchlický tábor v německém Heidenau Zdroj: ctk/ap

Německá vláda poskytne spolkovým zemím do roku 2018 celkem sedm miliard eur (190 miliard korun) na řešení následků migrační krize. Dohodli se na tom zemští premiéři s kancléřkou Angelou Merkelovou. Už dříve přitom vláda slíbila, že zaplatí spolkovým zemím dalších 2,6 miliardy eur (70 miliard korun) ročně na pokrytí nákladů s ubytováním uprchlíků, uvedla agentura DPA.

Spolkové země dostanou od vlády letos a v příštích dvou letech pokaždé dvě miliardy eur na pokrytí nákladů, které jim vznikají péčí o běžence. Země totiž musejí platit zajištění ubytování, výuku němčiny, integrační a rekvalifikační kurzy pro běžence, stejně jako hradí náklady spojené s ostrahou ubytoven před možným napadením zvenčí i před konflikty mezi ubytovanými migranty.

Vláda také potvrdila, že příští rok a v roce 2018 uvolní pro spolkové země pokaždé 500 milionů eur (13,5 miliardy korun) na výstavbu sociálních bytů, které by měly sloužit k ubytování uprchlíků, ale i nízkopříjmových německých rodin.

Německé ministerstvo financí už dříve oznámilo, že financování nákladů na řešení migrační krize by nemělo vést k vytváření nových dluhů. Země hospodaří s vyrovnaným rozpočtem od roku 2014.