Největší německé firmy zatím zaměstnaly jen 54 běženců

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

uprchlíci
uprchlíci
uprchlíci
migranti (září 2015)
4
Fotogalerie
Jednotlivé spolkové země, úřady i dobrovolníci se v Německu snaží integrovat více než milion běženců, kteří loni do této země přišli, třicet největších německých firem jich zatím ale zaměstnalo jen 54. Vyplývá to z rešerše deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, který se dotazoval 30 největších společností zapsaných na frankfurtské burze.

Přestože tři desítky firem vykazují roční obrat více než 1,1 bilionu eur a zaměstnávají asi 3,5 milionu lidí, uprchlíky se jim prozatím daří zaměstnávat minimálně. Mezi svými zaměstnanci je mají pouhé tři z těchto společností. Pro Deutsche Post jich pracuje 50, pro softwarovou společnost SAP a farmaceutický Merck pak po dvou.

O něco lepší je to u počtu pracovních stáží, které firmy nabízejí. V současné době jich je pro uprchlíky asi 2700, pět stovek z nich je pak už obsazených.

I tak čísla jasně dokládají, že se zatím nedaří naplňovat očekávání řady firem, které si od přílivu uprchlíků slibovaly zaplnění volných pracovních míst. Těch přitom v červnu v celém Německu bylo asi 665 tisíc. Největší překážkou v zaměstnávání migrantů jsou podle německých úřadů jejich nedostatečné odborné i jazykové znalosti.

Oficiálně je nyní v zemi nahlášeno asi 131 tisíc nezaměstnaných běženců, z nichž ale tři čtvrtiny nemají žádné odborné vzdělání. Většina z nich proto může dělat zatím jen pomocné práce. Než si jazykové a odborné vzdělání zlepší, a dosáhnou tak i na kvalifikovanější zaměstnání, bude do podle odhadů německých úřadů trvat zhruba pět let.