Berlín nechce měnit dohodu s Ankarou, navzdory informaci o podpoře terorismu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Německo nevidí důvod zpochybňovat migrační dohodu s Tureckem ve světle informací o spolupráci Ankary s islamistickými a teroristickými organizacemi. Ankaru považuje nadále za důležitého partnera, mimo jiné v boji proti Islámskému státu, řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

V úterý se na veřejnost dostalo důvěrné vyjádření německého ministerstva vnitra, které v reakci na dotaz parlamentní frakce Levice uvedlo, že Turecko léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tuto činnost podle vyjádření aktivně podporuje.

Německo ani Evropa nemají přesto podle Seiberta zájem smysluplnou dohodu s Tureckem měnit. Oba státy mají podle vládního mluvčího společný zájem v otázce migrace a potírání pašeráků lidí spolupracovat. Ankara je přitom důležitým partnerem i v dalších otázkách. „Turecko je z našeho pohledu partnerem v boji proti IS,“ poznamenal také Seibert.

Konkrétní obsah vyjádření ministerstva vnitra, podle něhož Turecko spolupracuje například s Muslimským bratrstvem nebo palestinským hnutím Hamas, nechtěl Seibert komentovat s tím, že je utajené. Uvedl ale, že například vztah Ankary s Hamasem, který Německo v minulosti problematizovalo, není novinkou.

Na reakci ministerstva vnitra na dotaz poslanců je zajímavé to, že je prvním takovým oficiálním vyjádřením a i to, že nebyla konzultována s německou diplomacií. Podle ministerstva vnitra se tak stalo omylem, kterým se nyní úřad bude zabývat.

Migrační dohoda Ankary s osmadvacítkou z letošního jara přispěla k výraznému snížení počtu běženců, kteří z Turecka odcházejí do Řecka a dále do zemí unie.