Berlínský konzulát USA evakuovali kvůli obavám z chemického útoku

evakuace berlínského konzulátu USA

evakuace berlínského konzulátu USA Zdroj: ctk

Německé pohotovostní složky dnes evakuovaly americký konzulát v berlínské okrajové čtvrti Dahlem, poté co začaly mít tři zaměstnankyně náhle potíže s dýcháním. Informoval o tom server Spiegel Online, podle něhož jeden z návštěvníků konzulátu čelí podezření, že do budovy vnesl jedovatou chemikálii.  (Foto ČTK)
Na televizních záběrech bylo vidět záchranáře ve speciálních ochranných oblecích, jak vstupují do objektu, před nímž čekali jeho zaměstnanci. Pracovnicím části amerického zastupitelství, v níž se zpracovávají žádosti o víza, se udělalo nevolno, když jedna z nich dostala do rukou podezřelé dokumenty. Cítila pak prý kovovou chuť v ústech.  (Foto ČTK)
Podle policie do budovy dopoledne vešel z Albánie pocházející podezřelý muž, který zaměstnankyním předložil svůj pas. Ten po evakuaci zkoumali odborníci. Prověřili poté celou budovu, ale podle agentury AP v ní žádné nebezpečné látky nenašli.  (Foto ČTK)
Zatímco americké velvyslanectví leží v samém centru Berlína vedle Braniborské brány, dnes evakuovaná konzulární sekce se nachází na jihozápadě metropole.  (Foto ČTK)
Na amerických zastupitelských úřadech v zahraničí panují v současnosti zvýšená bezpečnostní opatření kvůli násilnostem, které v posledních dnech propukly například v Jemenu, Egyptě nebo Libyi, kde lidé protestovali proti filmu údajně znevažujícímu proroka Mohameda.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Německé pohotovostní složky dnes evakuovaly americký konzulát v berlínské okrajové čtvrti Dahlem, poté co začaly mít tři zaměstnankyně náhle potíže s dýcháním. Informoval o tom server Spiegel Online, podle něhož jeden z návštěvníků konzulátu čelí podezření, že do budovy vnesl jedovatou chemikálii.

Na televizních záběrech bylo vidět záchranáře ve speciálních ochranných oblecích, jak vstupují do objektu, před nímž čekali jeho zaměstnanci. Pracovnicím části amerického zastupitelství, v níž se zpracovávají žádosti o víza, se udělalo nevolno, když jedna z nich dostala do rukou podezřelé dokumenty. Cítila pak prý kovovou chuť v ústech.

Podle policie do budovy dopoledne vešel z Albánie pocházející podezřelý muž, který zaměstnankyním předložil svůj pas. Ten po evakuaci zkoumali odborníci. Prověřili poté celou budovu, ale podle agentury AP v ní žádné nebezpečné látky nenašli. Zatímco americké velvyslanectví leží v samém centru Berlína vedle Braniborské brány, dnes evakuovaná konzulární sekce se nachází na jihozápadě metropole.

Na amerických zastupitelských úřadech v zahraničí panují v současnosti zvýšená bezpečnostní opatření kvůli násilnostem, které v posledních dnech propukly například v Jemenu, Egyptě nebo Libyi, kde lidé protestovali proti filmu údajně znevažujícímu proroka Mohameda. V Libyi byl během demonstrací zabit i velvyslanec Spojených států a tři další američtí diplomaté.