Berlusconi chce zůstat v politice navzdor svému odsouzení

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi byl v pátek zatím nepravomocně odsouzen za daňový podvod. O víkendu Berlusconi ve své televizi TG řekl, že cítí povinnost zůstat v politice.

„Cíhci se v politice ještě zasadit o reformu soudního systému,“ uvedl šestasedmdesátiletý mediální magnát v jedné ze svých televizních stanic. Někteří občané podle jeho názoru nepochopili, co se mu vlastně stalo a za co byl odsouzen. Soud v Miláně, Berlusconi odsoudil v pátek na čtyři roky ve vězení. Následně soudní dvůr snížil trest kvůli amnestii v roce 2006 na dobu jednoho roku. Berlusconimu soud zároveň zakázal na dobu pěti let vykonávat veřejné funkce. Právníci bývalého premiéra oznámil ihned po vynesení rozsudku, že se odvolají.

Berlusconi byl již odsouzen v roce 1997 a 1998 na šest let a pět měsíců ve vězení. I v těchto případech, byl díky promlčecí lhůtě propuštěn.

Ještě před vynesením rozsudku Berlusconi řekl, že se vzdá kandidatury na post předsedy vlády v plánovaných jarních parlamentních volbách 2013. Ale neřekl, zda úplně ukončí svou politickou kariéru. „Zůstávám v jedné řadě s mladšími, jsem dál ve hře, abych dával góly,“ srovnal Berlusconi své politické plány s fotbalem. Povahu svých budoucích politických aktivit ale nijak nepřiblížil.

Verdikt milánského soudu odkázal do sféry „science fiction“ a sám sebe označil za jednoho z nejštědřejších italských daňových poplatníků. „Nejsem žádný zelenáč, prokázal jsem schopnosti dobrého podnikatele, vždyť jsem míval i 56 tisíc zaměstnanců,“ řekl po vyhlášení pátečního rozsudku.

Na víkendové tiskové konferenci Berclusconi potvrdil, že nehodlá na jaře usilovat znovu o post premiéra, ale chce zůstat v čele své strany. Veškerou svoji politickou aktivitu věnuje „boji proti diktatuře soudů“.

V padesátiminutovém projevu, kdy odbíhal od jednoho tématu k druhému, kritizoval fiskální reformy premiéra Maria Montiho, a obvinil ho, že vede politiku diktovanou německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Středopravý blok podle něho rozhodne v příštích několika dnech, zda Montimu odepře podporu v parlamentu, nebo ho bude podporovat až do dubnových voleb.