Bernanke obhajuje politiku Fedu, jiné země prý nepoškozuje

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, k němuž přistoupila americká centrální banka (Fed), mladé tržní ekonomiky nepoškozuje, naopak pro ně může být přínosem. Prohlásil to šéf Fedu Ben Bernanke, když obhajoval politiku své instituce. Mladé tržní ekonomiky v čele s Ruskem, Čínou a Brazílií ale vidí situaci jinak, postoj Fedu považují za hrozbu.

„Není vůbec jasné, zda podpůrná měnová politika ve vyspělých zemích představuje čisté náklady pro ekonomiky rozvíjejících se trhů,“ poznamenal Bernanke na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Tokiu. Bernanke se takto vyjádřil jen soukromě, Fed ale slova svého šéfa přesto umístil na web.

Bernanke politiku Fedu často obhajuje i před kritiky v USA. Ti poukazují na to, že politika nulových úrokových sazeb za současného nákupu dluhopisů a dalších aktiv poškozuje střadatele a zvyšuje riziko budoucí inflace. Bernanke nicméně uvedl, že třetí kolo kvantitativního uvolňování, které se zkracuje QE3, podpoří růst v USA, a tím i ve světě.

K zahraničním kritikům politiky Fedu se řadí hlavně brazilský ministr financí Guido Mantega, který QE3 označil za akt sobectví. Tak jako někteří další kritici poukazuje na to, že nekonvenční měnová politika Fedu záměrně oslabuje dolar na úkor měn mladých tržních ekonomik. Jejich exportéři se pak těžko uplatňují na globálním trhu, nehledě na to, že se těmto zemím na běžném účtu hromadí kvanta spekulativního kapitálu.

Fed v rámci QE3 hodlá posílit nákup dalších aktiv, především hypotečních zástavních listů. Zpočátku bude Fed aktiva nakupovat tempem 40 miliard dolarů (asi 770 miliard Kč) měsíčně a v podpoře ekonomiky hodlá pokračovat tak dlouho, dokud se výrazně nezlepší situace na trhu práce. Míra nezaměstnanosti se dlouho drží kolem osmi procent, ačkoli za září nečekaně klesla na 7,8 procenta.

„Tato politika pomáhá nejen hospodářskému oživení v USA, díky podpoře výdajů a růstu v USA má podpůrný vliv i na globální ekonomiku,“ poznamenal Bernanke.

Zasedání MMF a SB se koná v době, kdy se eurozóna už téměř tři roky potýká s dluhovou krizí. Ta zasahuje především Řecko, Itálii a Španělsko. MMF snížil odhad růstu globální ekonomiky a upozornil právě na rizika v Evropě. Problémy předpovídá Španělsku, a vyzval proto k rázným krokům, aby se krize dál nešířila.