Biden: Izraleské osady snižují naději na mír s Palestinou

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden Zdroj: ctk/ap

Podle amerického viceprezidenta Joea Bidena oslabuje budování osad izraelskou vládou na Západním břehu Jordánu naděje na mír mezi Izraelem a Palestinou. Biden to prohlásil v neděli před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti (AIPAC). Podle agentury Reuters v projevu také vyzval izraelskou vládu, aby demonstrovala své závazky pro dvoustátní řešení konfliktu.

„Neustálé a systematické rozšiřování osad a zabírání půdy izraelskou vládou podle mě podpokává naději na dvoustátní řešení,“ prohlásil Biden před americko-izraelským výborem. A dodal, že nesouhlasí s izraelským prezidentem Benjaminem Netanjahuem v tom, že rozšiřování osad není v rozporu s úsilím o mírové řešení konfliktu.

Podle amerického viceprezidenta vývoj v regionu směřuje k řešení „jeden stát“, což označil za nebezpečné. „V současné době neexistuje politická vůle mezi Izraelci ani mezi Palestinci pokročit v seriózních jednáních,“ domnívá se Biden.

Izrael zabírá další území

Podle palestinského vedení mírové rozhovory, které se konaly naposledy v roce 2014, skončily nezdarem právě kvůli rozšiřování osad Izraelem. Podle předchozích mírových ujednání se má Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy stát palestinským státem. Izrael ale tvrdí, že i v případě dohody si chce na Západním břehu ponechat velké bloky osad.

Minulý týden oznámil izraelský armádní rozhlas, že Izrael zabral přes 230 hektarů území na okupovaném Západním břehu Jordánu a plánuje tam rozšíření židovských osad a výstavbu turistických objektů. Podle aktivistů z Hnutí za okamžitý mír jde o největší zábor na Západním břehu za poslední roky.

Porazí Trumpa Joe Biden? Favorita demokratů a bývalého viceprezidenta pronásledují rodinné tragédie. Více zde >>>