Biden: Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, přijde rozhodná a rychlá odpověď

Joe Biden

Joe Biden Zdroj: ČTK

O vyostřené situaci kolem Ukrajiny více než hodinu diskutovali americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď, řekl podle Bílého domu Biden Putinovi. Kreml zatím telefonát oficiálně nekomentoval. Putinův poradce Jurij Ušakov nicméně uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny „dosáhla svého vrcholu“.

Ruská invaze by s sebou podle Bidena přinesla „rozsáhlé lidské utrpení“. Spojené státy jsou ale připravené na diplomacii a „další možné scénáře“, citoval Bidena v prohlášení Bílý dům.

Washington již dříve varoval, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit. 

Rusko od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně příslibu, že NATO mezi své členy nepřijme Ukrajinu. Podle Ušakova „americká odpověď na hlavní ruské bezpečnostní požadavky nevzala v úvahu klíčové obavy“ Moskvy. Jak Putinův poradce dodal, telefonát mezi americkým a ruským prezidentem se odehrál na pozadí „hysterie“ Západu ohledně údajně se blížící ruské invaze, kterou označil za absurdní. Prezidenti se podle něj shodli, že budou i nadále „v kontaktu na všech úrovních“, citovala z Ušakovova prohlášení agentura AFP.

Ještě před telefonním hovorem s Bidenem hovořil Putin i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S ním se rovněž v pondělí setkal osobně přímo v Moskvě, kde ho podle francouzského prezidenta ujistil, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace. Napětí kolem situace na Ukrajině se ale od té doby nesnížilo a řada zemí, včetně USA, Británie, Německa, již vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají kriticky důležité pozice.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 tisíc vojáků, dalších zhruba 30 tisíc vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout.