Biden tlačí na změnu zbraňových zákonů. Do Číny se vracejí investoři

Americký prezident Joe Biden vyzývá k regulaci zbraní.

Americký prezident Joe Biden vyzývá k regulaci zbraní. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Biden tlačí na omezení zbraní 

Opakující se střelecké útoky ve Spojených státech donutily prezidenta Joea Bidena tlačit na omezení prodeje střelných zbraní. „Nejde o to, že někomu sebereme zbraně. Nejde o to, že někomu sebereme práva. Je to o ochraně dětí,“ řekl v projevu k národu Biden. Podle něj se běžná místa v Americe stala „vražednými poli“. Americký prezident prosazuje, aby se zvýšil minimální věk držitelů zbraní z 18 na 21, omezit by se také mohl prodej automatických a útočných pušek. 

„Proč by proboha měl být běžný občan schopen pořídit si útočnou zbraň, která má zásobníky s třiceti náboji a která umožní útočníkům vystřílet stovky kulek během pár minut?“ ptá se Biden. Nicméně šance, že by se zbraňová legislativa ve Spojených státech zpřísnila, je nízká. Právo na držení zbraně zaručuje druhý dodatek americké ústavy, naopak je reálné, že Nejvyšší soud toto právo ještě rozšíří. Jen za letošní rok ve Spojených státech bylo zaznamenáno 233 hromadných střelných útoků, minulý týden na střední škole v texaském Uvalde osmnáctiletý útočník zastřelil devatenáct dětí a dva dospělé.

Investoři se vracejí do Číny 

Poté co čínské trhy zaznamenaly na začátku tohoto roku hromadné prodeje akcií, které byly zapříčiněny přísnými restrikcemi kvůli šíření nákazy covid-19 a geopolitickou situací, se investoři vracejí zpět na tamní parket, informuje o tom list Financial Times. Index CSI 300, který zahrnuje 300 nejvýkonnějších akcií na šanghajské a šenčenské burze, od začátku roku poklesl o téměř sedmnáct procent, v posledních týdnech se ovšem negativní trend začíná obracet. 

V souvislosti s válkou na Ukrajině hrozilo, že dalším terčem západních sankcí po Rusku bude právě Čína. To se ovšem ani sto dní od začátku ruské invaze nepotvrdilo. Investoři tak získávají větší důvěru v čínský trh. Nepotvrdil se ani předpoklad, že by problémy největších čínských realitních hráčů měly stáhnout celou čínskou ekonomiku. S pomalu končícími uzávěrami velkých čínských měst tak investoři chtějí využít zlevněných akciových titulů. 

Z trhů a burz

Akcie zpevnily 

Akcie ve Spojených státech výrazně zpevnily. K posílení indexů S&P 500 a Nasdaq přispěl mimo jiné růst velkých firem Tesla, Nvidia a Meta Platforms. Investoři vyhlížejí páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA za květen.

Dow Jonesův index během dnešního obchodování stoupl o 1,33 procenta a uzavřel na 33.248,28 bodu. Širší index S&P 500 přidal 1,84 procenta na 4176,82 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 2,69 procent na 12.316,90 bodu.

Ford výrazně investuje 

Americká automobilka Ford vytvoří ve třech továrnách na americkém středozápadě přes šest tisíc nových pracovních míst. Do zmíněných závodů ve státech Michigan, Missouri a Ohio, kde plánuje vyrábět více elektromobilů, investuje 3,7 miliardy dolarů. Automobilka též převede tři tisíce dočasných pracovníků na plný úvazek a zvýší jim mzdy.

Tweet dne

„Za poslední dvě dekády zemřelo kvůli střelným zbraní více dětí školou povinných než policistů a aktivních vojáků dohromady. Přemýšlejte o tom. Proboha, kolik krveprolití jsme ještě ochotni akceptovat?“ napsal americký prezident Joe Biden na Twitteru. 

Stane se dnes 

  • Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ruská nákladní loď Progress MS-20. Přistát u modulu Zvezda ruské sekce ISS má po letu trvajícím tři hodiny a dvacet minut.
  • Jednání ministrů obchodu zemí Evropské unie. Probírat budou obchodní vztahy s USA a Čínou nebo reformu Světové obchodní organizace (WTO).
  • Spolkový sněm bude hlasovat o upraveném rozpočtu pro letošní rok. Bude hlasovat také o navýšení minimální hodinové mzdy na 12 eur.
  • Míra inflace v Turecku za květen. Ekonomové očekávají, že z dubnové hodnoty 70 procent pokračovaly ceny v růstu a míra inflace vystoupala zhruba na 74 procent.
  • V Moskvě jedná koordinátor humanitární pomoci OSN Martin Griffiths o způsobech, jak zabezpečit vývoz obilí a dalších potravin ze zablokovaných černomořských přístavů.