Bílý dům nesouhlasí se soudem, že zdravotní reforma je neústavní

USA

USA

Bílý dům naprosto nesouhlasí s výrokem odvolacího soudu v Atlantě, který v pátek označil za protiústavní tu část zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy, jež stanovuje povinnost mít zdravotní pojištění. Částečně tak vyhověl stížnosti 26 amerických států, které se domáhají zrušení reformy. Podle poradkyně prezidenta Stephanie Cutterové je to ale mylné rozhodnutí.

„Ti, kdo tvrdí, že tato klauzule (o povinném pojištění) jde nad rámec pravomocí Kongresu, se mýlí,“ uvedla Cutterová na internetových stránkách Bílého domu. Podle ní je páteční rozhodnutí soudu jen jedno z mnohých, která budou následovat v příštích týdnech a měsících. „Ale nakonec, jak jsme přesvědčeni, zákon bude uznán jako odpovídající ústavě,“ dodala Cutterová.

Obamova administrativa má nyní 90 dní na to, aby buď požádala soud v Atlantě o revizi jeho rozhodnutí, anebo podala odvolání k nejvyššímu soudu. Americká vláda vede s americkými státy několik soudních pří o zdravotní reformu. Už dříve uspěla u jednoho z odvolacích soudů v Cincinnati, který všechna ustanovení reformy shledal v souladu s ústavou.

Jádrem právního sporu je otázka, zda má Kongres pravomoc každému jednotlivci stanovit povinnost mít zdravotní pojištění. Obamou podepsaný zákon takové ustanovení obsahuje, v platnost má ale vstoupit až v roce 2014. Potřební občané mají přitom dostávat finanční pomoc na to, aby si mohli zdravotní pojištění dovolit. Pokuta má hrozit tomu, kdo se přesto nepojistí.

Zdravotnická reforma má zajistit ochranu i pro dosud nepojištěné Američany

Zdravotnická reforma je jedním z Obamových dosud největších vnitropolitických úspěchů. Zákon má v podstatě zajistit, aby pojistnou ochranu mělo do budoucna i zhruba 30 milionů dosud nepojištěných Američanů.

Po tvrdém politickém boji se Obamovi podařilo reformu prosadit na jaře 2010. Její hlavní části ale vejdou v platnost až za několik let. Podle průzkumů veřejného mínění se ale Obamovi nepodařilo přesvědčit většinu Američanů o potřebnosti reformy. Hlavně části republikánů je reforma trnem v oku. Už dnes republikánští politici, kteří se v příštím roce chtějí ve volbách ucházet o Bílý dům, slibují, že když se jim podaří Obamu v prezidentských volbách porazit, zdravotnickou reformu zruší.