Bin Ládin chtěl sestřelit Obamu, ale Al-Káida byla slabá

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: profimedia.cz

Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin
Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin
Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin
4
Fotogalerie
Usáma bin Ládin, zakladatel a bývalý vůdce teroristické sítě Al-Káida měl v plánu zabít prezidenta Barracka Obamu. Výplývá to z dokumentů, které Američané našli v Afghánistánu po Bin Ládinově smrti. Hrozba pro prvního muže USA však nebyla vážná, píše Wall Streer Journal.

„Bin Ládin měl zjevně smělé ambice zabít mnoho nevinných lidí,“ řekl jeden z amerických úředníků, který se zabýval dokumenty, které američtí analytici posbírali poté, co byl Bin Ládin zabit ve svém úkrytu v pákistánském Abbottabádu. Některé z těchto informací jsou odtajněny a budou zveřejněny přištích měsících.

Usáma prý nařídil svým lidem, aby se zaměřili na letadlo amerického prezidenta. Al-Káida však podle Američanů neměla schopnost letadlo sestřelit, naopak poukazují na to, že celá teroristická síť byla oslabena a její jádro bylo sužováno vnítřními spory o globální strategii. Sám Bin Ládin žil podle Američanů v napětí a byl posedlý vytvářením vlastního obrazu uvnitř teroristické sítě, píše Wall Street Journal.

Kromě prezidenta Obamy chtěla Al-Káida zaútočit také na letadlo Davida Petraeuse. Ten v té době velel Američanům v Afghánistánu, v současnosti je šéfem CIA.