Bitcoin znovu klesl. Twitter musí zaplatit několik miliard akcionářům

Twitter musí zaplatit v soudním vyrovnání několik miliard.

Twitter musí zaplatit v soudním vyrovnání několik miliard. Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Uvolnění cestování mezi EU a USA 

Po dlouhých 18 měsících se změní podmínky cestování mezi Spojenými státy a Evropou. Dosud nemohli lidé cestovat do USA, pokud nebyli americkými občany, jejich příbuznými nebo nedisponovali urgentním důvodem. Zákaz cestování zavedla před rokem a půl administrativa Donalda Trumpa. 

Nyní mohou do Spojených států cestovat plně očkovaní občané Velké Británie a země schengenského prostoru. „Tento nový mezinárodní cestovní systém se řídí dle vědy a udrží Američany i mezinárodní leteckou dopravu v bezpečí,“ řekl ke změnám koordinátor Bílého domu boje proti pandemii Jeff Zients. Změna cestovních pravidel začne platit na začátku listopadu. Krok americké administrativy ocenily také letecké společnosti, akcie některých z nich v reakci na oznámení o pár procent vzrostly. 

Twitter bude platit miliardy

Twitter se dohodl na urovnání hromadné žaloby akcionářů z roku 2016, podle které měl uvést investory v omyl údaji o denním a měsíčním počtu uživatelů. V rámci urovnání, které musí ještě schválit soud, zaplatí 809,5 milionu dolarů (17,6 miliardy korun), oznámila firma v dnešním prohlášení.

Podle žalující strany, tedy podvedených akcionářů, bývalý CEO Twitteru Dick Costolo a zakladatel sociální sítě Jack Dorsey lhali o počtu denních uživatelů a následně prodali akcie „za stovky milionů“. Podle dohody urovnání řeší všechny nároky vznesené proti Twitteru a dalším žalovaným, ale nezahrnuje přiznání viny, odpovědnosti nebo pochybení. Firma i jednotliví žalovaní nadále popírají pochybení nebo jiné nevhodné jednání.

Z trhů a burz

Slábnoucí akcie

Americké akcie dnes výrazně oslabily, index technologického trhu Nasdaq je nejníže za zhruba měsíc. Obavy z možného kolapsu čínské realitní společnosti Evergrande a z jeho dopadů spustily rozsáhlý výprodej. Investoři též neklidně vyhlížejí zasedání americké centrální banky, které se koná tento týden.

Dow Jonesův index dnes klesl o 1,78 procenta a uzavřel na 33 970,47 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 1,70 procenta na 4357,73 bodu. Index Nasdaq Composite se snížil o 2,19 procenta na 14 713,90 bodu.

Zastavení růstu 

Analytici ze společnosti Morgan Stanley uvedli, že očekávají desetiprocentní korekci indexu S&P 500, pokud Fed začne svou měnovou politiku zpřísňovat. V případě, že se objeví známky zastavení ekonomického růstu, by se korekce mohla podle nich prohloubit až na 20 procent.

Cena bitcoinu včera odpoledne klesla pod 43 tisíc dolarů a za den vykazovala propad o více než deset procent. Oslabily i další kryptoměny. Kopírují tak výprodej na ostatních trzích, k němuž přispěly problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande.

Tweet dne

„Je to fantastická podpora pro náš byznys, obchod a také pro rodiny a přátelé na druhé straně oceánu, kteří se mohou opět znovu setkat,“ okomentoval uvolnění cestovních restrikcí mezi Evropou a Spojenými státy britský premiér Boris Johnson.

Stane se dnes 

  • Na burze v Amsterdamu se začne obchodovat s akciemi společnosti Universal Music Group.
  • Výsledky předčasných parlamentních voleb v Kanadě. Projekce po uzavření volebních místností počítají s vítězstvím vládnoucích liberálů, ale zatím není jasné, zda budou mít většinu v nové sněmovně.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Očekává se, že zvýší základní úrokovou sazbu z nynějších 1,50 procenta na 1,75 procenta. Maďarská centrální banka se v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie zvyšovat náklady na úvěry.
  • Americká centrální banka zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.