Rostoucí inflace přitahuje investiční podvodníky

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Doba je divoká a spolu s ní se rojí kolem našich úspor zase o něco více investiční podvodníci. Mám s tím bohužel osobní zkušenost trvající už téměř rok. A pokud se nestane zázrak a významně se nezmění současná měnová politika, podvodníci budou útočit dál. Přitom ale stačí jen málo a nemusíme se stát jejich oběťmi. Stačí nepouštět nikoho na vlastní počítač a zeptat se alespoň jednoho dalšího člověka, jestli neděláme chybu.

V říjnu loňského roku mi napsala jedna paní, že zainvestovala do „mé“ společnosti a už s ní nikdo od té doby nemluví. Bála se, že naletěla podvodníkovi, což se bohužel potvrdilo. Na internetu našla reklamu na investici, kterou doporučuje „Dominik Stroukal“ včetně řady mých veřejných fotografií a smyšleného textu o zaručených obrovských ziscích. Líbilo se jí to, tak vyplnila přiložený formulář, podvodník zavolal, společně nainstalovali vzdálený přístup k jejímu počítači a prošli spolu celou „investicí“. Peníze poslala kamsi do Turecka a jejich další osud už není známý. Přišla o zhruba sedm tisíc korun, ale během následujících měsíců se mi ozvali i okradení o více než 100 tisíc.

Samotnému mi daly vědět vyšší desítky podvedených, takže jich ve skutečnosti může být řádově více. Jsou to ohromné sumy a pravděpodobně jde o podvod mezinárodního rozměru. Okradení nechtěli být dle vlastních slov přes noc miliardáři. Jedna paní mi volala, že by chtěla jen pár desítek tisíc na to, aby její manžel mohl jít studovat. Jeden starší pán doufal v menší dárek pro svá vnoučata. A několikrát zazněla myšlenka o snaze ochránit své úspory před rostoucími cenami.

Dnes jsme kvůli uměle stlačeným výnosům na aktivech nuceni chránit se před stále vyšší inflací spekulací. Pokud by měli podvedení možnost uložit si své úspory na pár procent na spořicím účtu, část z nich by do zbytečného rizika patrně nešla. To se ale nezmění, a lze tak očekávat, že podobných podvodů bude stále více. Doporučení, jak se bránit, je celá řada a obvykle jsou přehnaně sofistikovaná. Vysoké, často denní výdělky, ideálně zaručené či pojištěné, neznámá firma s neviditelným vedením v pozadí celého schématu, obvykle zaregistrovaná někde na Kokosovém ostrově a podobně.

Výše uvedenému podvodu a jemu podobným by se ale šlo ubránit mnohem jednodušeji. Pravidlo číslo jedna je nepouštět si nikdy nikoho do počítače. Podvedení dali kvůli nainstalovanému programu plný přístup útočníkovi do svého internetového bankovnictví a k soukromým údajům a souborům. Přístup k vašemu počítači je pro ně důležitý. Ve výše uvedeném podvodu totiž kriminálníci skrze váš počítač peníze ještě zvládli s vaším svolením i vyprat. Bohužel jsem u řady podvedených slyšel podobný příběh, když vysvětlovali, proč si program do počítače nainstalovali. Nikdo si s nimi obvykle moc nepovídá, nikdo jim nikdy nechce pomoci. Najednou jim ale zazvoní telefon, z kterého zní nabídka pomoci.

A druhé pravidlo spočívá v tom, že se někoho zeptáte. Tyto podvody jsou většinou tak očividné, že by se drtivé většině podvedených podařilo včas zabrzdit, kdyby se zeptali někoho z rodiny na druhý názor. Stačí se zeptat někoho známého nebo napsat někam veřejně na internet. Čtenáři deníku E15 jistě nepatří mezi cílovou skupinu těchto zlodějů. Podobných podvodů bude ale s vysokou inflací a nízkými výnosy přibývat a budou přirozeně sofistikovanější. Každý máme kolem sebe některé zranitelnější, které minimálně můžeme ubezpečit, že se na nás mohou kdykoliv obrátit, abychom zabránili katastrofě.

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub