Boj Detroitu s bankrotem: správce navrhuje snížit penze a krátit věřitele

Detroit

Detroit Zdroj: CTK/AP

Vylidněný Detroit
Opuštěný kostel v Detroitu
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
17
Fotogalerie
Krizový správce Detroitu předložil federálnímu bankrotovému soudu předběžný plán, jak dostat město z největšího komunálního bankrotu v americké historii. Plán navrhuje snížit dluh, který je vyčíslený na 18 miliard dolarů, výrazným omezením plateb důchodů a zkrácením věřitelů.

Návrh správce Kevyna Orra předpokládá snížení budoucích penzí pro městské zaměstnance o 34 procent a nevylučuje další omezení. Prosazení plánu ale čeká ještě řada překážek a o většinu jeho aspektů se bude dál složitě jednat se zainteresovanými stranami.

Orr doufal, že věřitelé schválí konečný plán restrukturalizace dluhu předtím, než jej pošle soudu, Soudce Steven Rhodes ale stanovil termín podání na 1. března.

Orr vyčíslil dluh města na nejméně 18 miliard dolarů (359 miliard Kč). Z toho šest miliard je dluh městských vodáren a kanalizací krytý majetkem, zbytek tvoří nekryté závazky penzí a zdravotní péče pro městské zaměstnance.

Detroit se v prosinci stal z rozhodnutí soudu největším městem v amerických dějinách, které zbankrotovalo. Podle soudu má město příliš mnoho věřitelů, než aby mohlo reálně vyjednávat o dluzích a dalších pohledávkách města.

Město již dříve zveřejnilo seznam svých věřitelů, mezi nimiž jsou i místní zaměstnanci a důchodci. Dluhy vůči důchodcům tvoří asi polovinu celkové částky. Představitelé města tvrdí, že bankrotová ochrana představuje jediný způsob, jak se s vysokým zadlužením vypořádat.

Nejchudší americké velkoměsto

Detroit, který se v minulosti proslavil kdysi mamutím automobilovým průmyslem, se po jeho postupném rozkladu stal nejchudším velkoměstem Spojených států. Více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby.

Ve městě prakticky nefungují základní služby a míra zločinnosti je v něm ze všech amerických velkoměst nejvyšší. Počet obyvatel města se ztenčil od roku 1950 o více než polovinu: z 1,8 milionu na méně než 700 tisíc.