Boj o nerostné bohatství: Rusko buduje v Arktidě vojenskou základnu

Antarktida

Antarktida Zdroj: Jan Hocek

Rusko začalo s budováním vojenské základny v Arktidě, která je bohatá na nerostné suroviny. Několik plavidel s technikou se už vydalo na cestu k Novosibiřským ostrovům v Severním ledovém oceánu, aby se tam vybudoval stálý opěrný bod.

Podle velitele severomořské flotily, admirála Vladimira Koroljova, budou zásobování jednotek později zajišťovat speciální vrtulníky a ledoborce.

Rostoucí vojenskou přítomností chce Moskva podpořit své nároky na předpokládané a dosud neprobádané nerostné bohatství Arktidy. Experti hlavně očekávají nová rozsáhlá naleziště ropy a plynu.

O energetické suroviny ale mají zájem i další severské státy, zejména USA, Kanada a Dánsko. Mezi státy se také vede spor o takzvaný Lomonosovův hřbet, podmořskou oblast se zásobami surovin, na kterou si činí územní nároky všechny čtyři arktické země.

Mapa ArktidyMapa Arktidy | Wikimedia Commons

Ruská armáda už v letos na jaře vůbec poprvé provedla výsadek svých vojáků na ledovci v těsné blízkosti severního pólu. Asi padesátku výsadkářů na pól dopravil armádní letoun Il-76. Skupina pak vybudovala v sousedství pólu „základní tábor“, který prý potřebovala pro odpočinek a nocleh i pro přípravu k plnění dalších úkolů. Jednotka měla k dispozici internetové spojení.

Okázalá akce potvrdila ruské ambice v polárních oblastech, které znásobují vyhlídky na lukrativní těžbu ropy a zemního plynu v severských vodách. V Arktidě se údajně nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu.