Boje o syrskou Rakku o víkendu skončí, tvrdí kurdské milice YPG

Do syrské Rakky dorazilo několik desítek autobusů určených k evakuaci radikálů ze samozvaného Islámského státu (IS) a jejich rodin.

Oznámila to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle kurdských milicí YPG by mohly boje o Rakku o víkendu skončit. Mluvčí mezinárodní koalice, která se bojů účastní, řekl, že zatím se vzdalo zhruba 100 příslušníků IS.

Rakka byla v minulosti hlavním stanovištěm IS v Sýrii. Arabsko-kurdská koalice SDF zahájila ofenzivu v červnu, venkovské oblasti v okolí města se osvobozovaly po několik předchozích měsíců. Ve městě jsou stále tisíce civilistů a také až 600 nebo 700 členů IS.

SOHR tvrdí, že autobusy, které do města přijely brzy ráno, jsou určeny pro radikály a jejich rodiny.

Podle mluvčího letecké koalice, které velí Spojené státy a která bojuje proti IS spolu s koalicí SDF, se za posledních 24 hodin vzdalo asi 100 členů IS. Ti už byli z města odvezeni. "Stále ale v příštích dnech očekáváme tvrdé boje a nejsme schopni říci, kdy bude IS v Rakce poražen," řekl.

Zdroje ze SDF oznámily, že se vzdali všichni syrští členové IS a že zahraničním bojovníkům této organizace nebude umožněno z města odejít. Mají prý k dispozici jenom lehké zbraně a jsou zcela odříznuti od velení IS.

Mluvčí kurdských milicí YPG, které se na osvobozovací operaci podílejí, řekl, že se boje o Rakku blíží k závěru. "Dnes nebo zítra (v neděli) bude Rakka osvobozena," sdělil mluvčí agentuře Reuters.

Podle místních zdrojů se snaží se členy IS, kteří jsou ještě v Rakce, vyjednávat představitelé místního kmene.

Islámští radikálové se nechali v srpnu evakuovat i s rodinami z bojiště na libanonsko-syrské hranici, což bylo poprvé, kdy souhlasili s odchodem z území, které předtím bylo pod jejich kontrolou.

V Rakce je podle odhadů OSN možná až 8000 civilistů. Arabsko-kurdská koalice SDF se snaží pomoci jim dostat se z bojiště, kde je teroristé z IS drží jako lidské štíty.

Proti IS se stále bojuje ještě ve východní provincii Dajr az-Zaur. Syrská armáda dnes oznámila, že se jí a jejím spojencům podařilo obsadit město Majádín. Obrana radikálů, kteří město bránili, se prý zhroutila. Po intenzivní bitvě je teď celé město v rukou syrské armády. Vojáci pronásledují prchající radikály a ženisté odstraňují nastražené nálože.