Boji zmítaný Irák má lepší rating než Řecko, rizika vyvažuje ropa

Ozbrojenci v Iráku bojují proti Islámskému státu

Ozbrojenci v Iráku bojují proti Islámskému státu Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes udělila Iráku úvěrovou známku B-, což je šest příček pod investiční úrovni. Rating Iráku je nicméně na úrovni Egypta a jeden stupeň nad hodnocením Řecka. Země, která bojuje s islamistickými povstalci, se nyní poprvé za téměř deset let chystá vstoupit na mezinárodní kapitálové trhy.

Irák má podle S&P nejvyšší bezpečnostní a institucionální rizika ze zemí, které agentura hodnotí. To však Irák vyvažuje rostoucí produkcí a vývozem ropy, které by měly v příštích letech zemi dovést k rychlému ekonomickému růstu.

Irák začne příští týden americkým a evropským investorům nabízet svou první emisi eurobondů za devět let a získání ratingu by mohlo globální fondy povzbudit k nákupům. Bagdád chce získat na trzích až šest miliard dolarů (162 miliard Kč), podle analytiků bude ale první emise podstatně menší.

Páté největší zásoby ropy na světě

Irákem více než deset let zmítají násilnosti a boje a po stažení amerických vojáků ovládlo sever a západ země radikální hnutí Islámský stát. Irák má nicméně páté největší zásoby ropy na světě a je pro řadu investorů zajímavý. Vláda by si měla udržet kontrolu nad jihoiráckými poli, která se na celkové těžbě ropy v zemi podílejí více než 85 procenty a nacházejí se daleko od oblastí ovládaných islamisty.

Ekonomika poroste

S&P předpověděla, že těžba ropy v Iráku se do roku 2018 zvýší na pět milionů barelů denně z nynějších 3,1 milionu barelů. Agentura odhaduje na letošní rok hospodářský růst jen o 0,3 procenta. V příštích třech letech by se ale mělo jeho tempo zrychlit v průměru na 5,7 procenta.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost včasného splácení úvěrů. Čím je rating vyšší, tím je pravděpodobnější, že si dlužník bude moci zajistit výhodnější podmínky půjčky.