Bojovníci IS sestřelili vrtulník irácké armády

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka Zdroj: ctk/ap

Bojovníci radikálního hnutí Islámský stát (IS) sestřelili v sobotu ráno nedaleko města Samarrá, asi 130 kilometrů severně od Bagdádu, irácký vojenský vrtulník. Oba piloti stroje údajně v troskách zahynuli. S odvoláním na místní ministerstvo obrany o tom informovala agentura AP. V Sýrii radikálové v pátek údajně za rouhání sťali čtyři muže.

Sunnitští radikálové údajně použili k sestřelení helikoptéry typu EC 635 poblíž posvátného šíitského města ruční raketomet. Za poslední tři měsíce se jedná už o třetí sestřelený stroj v této oblasti. Další dva islamisté zneškodnili v okolí města Bajdží při bojích o strategickou ropnou rafinérii.

Někteří bezpečnostní experti vyjádřili už dříve obavy, že islamisté mohli při ovládnutí skladů irácké armády na severu země získat také střely země vzduch, které by jim umožnily sestřelit letadla nad jejich územím. Většina evropských a některé další aerolinky proto už odklonily trasy svých komerčních letů mimo irácký vzdušný prostor.

Stínání za rouhání

V centrální syrské provincii Homs údajně v pátek pořádkové složky hnutí IS sťaly čtyři muže. Uvedla to syrská exilová organizace se sídlem v Londýně SOHR a informaci potvrdil také jeden z džihádistických webů, který dodal také údajné fotografie obětí a jejich maskovaných vrahů. Muži se údajně rouhali, podrobnosti případu však známy nejsou. IS na ovládaných územích uplatňuje přísné islámské právo šaría.

Radikálové z hnutí Islámský stát ovládají asi třetinu Iráku a rozsáhlé oblasti na severovýchodě Sýrie. Na dobytých územích v létě vyhlásili chalífát.