Bolivijský prezident Morales si postavil novou rezidenci. Mrakodrap uprostřed La Paz vyvolal vlnu protestů

Nová rezidence prezidenta Moralese

Nová rezidence prezidenta Moralese Zdroj: profimedia.cz

Nová rezidence prezidenta Moralese
Nový závod na zpracování chloridu draselného v bolivijském Salar de Uyuni slavnostně otevřel prezident země Evo Morales.
Bolivijský prezident Evo Morales
4
Fotogalerie

Prezident Bolívie Evo Morales se odměnil za své třetí zvolení do prezidentské funkce. Od roku 2014 stavěl svou novou rezidenci uprostřed historického centra hlavního města La Paz, kterou navzdory pouličním protestům minulý čtvrtek kolaudoval, napsal deník The Guardian. „Je to další historický milník, postaven díky boji bolivijského národa,“ komentoval stavbu Morales.

Výstavba velkolepého skleněného mrakodrapu s dvaceti devíti podlažími uprostřed historického centra metropole, který zabírá přes kilometr čtvereční, stála kolem třiceti čtyř milionů dolarů. Vnitřek je vybaven hydromasážní vanou jacuzzi, saunou, posilovnou, masážním pokojem, soukromým výtahem a heliportem. O luxusním vybavení informoval místní deník Pagina Siete na základě uniklých architektonických plánů.

Přes očividnou okázalost bolivijská ministryně pro komunikaci Gisela López prohlásila, že budova byla postavena pro lidi. Stavba se v překladu jmenuje Velký lidový dům a stojí v bezprostřední blízkosti původního prezidentského sídla. „Zanecháváme za sebou palác z koloniální doby, abychom se sešli ve Velkém lidovém domově několikanárodnostního státu Bolívie,“ řekl Morales ve svém proslovu. Zároveň připomněl mnoho prezidentů a nezávislých vůdců, kteří byli zabiti ve starém paláci nebo poblíž něj.

Starý palác bude dále sloužit jako muzeum. Nová rezidence se při výstavbě potýkala s legislativními problémy. Obecní předpisy, které zakazují vysoké stavby v centru města, prezident zrušil využitím parlamentní většiny své strany.

Kontroverzní budova vzbudila nevoli. „Je to urážka země,“ rozčiloval se politický analytik Carlos Toranzo. Podle něj je vytvoření prezidentova odkazu v podobě budovy nejen neestetické, ale také neetické. Vedoucí opozice Samuel Doria je toho názoru, že by se z nové budovy měla udělat nemocnice na léčení rakoviny. Zdůrazňuje, že takové instituce jsou akutně potřebné, neboť i přes dekádu silného vzrůstu Bolívie zůstává jednou z nejchudších zemí v Jižní Americe.

Morales kritiku odmítl. „Stavba ušetří vládní výdaje na bydlení. Osídlí ji nejen prezidentské kanceláře, ale také pět ministerstev, která si doposud pronajímala prostory za dvacet milionů dolarů ročně,” uvedl prezident.