Bombaj, Miami nebo Bangkok: klimatem nejohroženější města

Bombaj

Bombaj Zdroj: profimedia.cz

Globální oteplování může lidstvu přinést vedra, sucha a bouře, na které je třeba se náležitě připravit. Tvrdí to zpráva Mezivládního panelu o klimatické změně, který v roce 1988 založila OSN. Podle mezinárodního týmu klimatologů může počasí přinést pohromu silně osídleným regionům, zatopit může indickou Bombaj, ohroženo je Miami, Šanghaj, Bangkok či Rangún.

Zatímco v minulých letech se autoři ve svých zprávách soustředili na méně viditelné změny teplot vzduchu a chování oceánů, tentokrát přinesli svou předpověď o dramatických projevech změn klimatu, které už nyní ročně způsobují celosvětové škody za 80 miliard dolarů. „Změny klimatu vnímáme prostřednictvím extrémů, chráněn před nimi není nikdo,“ uvádí zpráva.

Nejvíc ohrožená je podle zprávy klimatologů indická Bombaj, kde žije v rizikové zóně 2,7 milionu lidí. Zvýšená hladina oceánu může spolu s prudkými dešti a záplavami změnit celou aglomeraci v neobyvatelnou zónu.

BombajBombaj | profimedia.czS častými záplavami se indická Bombaj potýká už v současnosti

Méně, ale rovněž vážně ohroženo je Miami na Floridě, thajská metropole Bangkok, indická Kalkata, čínská města Šanghaj a Kuang-čou (dříve Kanton), Ho Či Minovo město ve Vietnamu nebo největší barmské město Rangún.

MiamiMiami | profimedia.czV ohrožení je podle klimatologů i subtropické americké Miami

Opustit svá obydlí budou možná muset obyvatelé některých malých ostrovů, například Malediv v Indickém oceánu. „Rozhodnutí zda a kdy se odstěhovat je z nejbolestnějších, ale čelit mu lidé budou stále častěji,“ komentoval zprávu jeden z jejích autorů Chris Field.

Bangladéš ukazuje, jak se učit s živly žít

Ne vše je ale ztraceno. Jako příklad státu, který dokáže pohromám čelit, uvádí zpráva chudý asijský stát Bangladéš. Zatímco v roce 1970 tam tropický cyklón usmrtil 300 tisíc lidí, v roce 2007 ještě silnější cyklón zabil jen 4200 lidí. Země se naučila na přírodní katastrofy připravit a čelit jim.

BangladéšBangladéš | profimedia.czArchitektura v Bangladéši se častým záplavám přizpůsobuje

Opakem je Barma, kterou v roce 2008 postihla bouře srovnatelná s bangladéšskou z předchozího roku. V Barmě tehdy zemřelo 138 tisíc lidí, tedy třiatřicetkrát víc než v Bangladéši.

Tropické bouře mohou být v budoucnu stále silnější, ale jejich počet neporoste, bude se naopak mírně snižovat, tvrdí autoři zprávy. Předpokládají větší vedra a častější výskyt rekordních teplot, ale i silnější deště v severní a střední Evropě, v Kanadě, východní Africe a severní Asii.