Bombardér ověnčený superlativy. Američané představí „neviditelný“ stroj B-21 Raider

Strategický bombardér B-21 Raider

Strategický bombardér B-21 Raider Zdroj: Northrop Grumman

Strategický bombardér B-21 Raider
Strategický bombardér B-21 Raider
3
Fotogalerie

Výrobce vojenské techniky Northrop Grumman v prvním prosincovém týdnu oficiálně ukáže novou posilu amerického letectva, „neviditelný“ víceúčelový strategický bombardér B-21 Raider. V USA bude prvním novým strojem své kategorie po více než třech desetiletích. Jako náhrada nynějších letounů B-1 a B-2 se v počtu až 145 kusů stane páteří tamní bombardovací flotily.

„B-21 je nejpokročilejší vojenské letadlo, jaké kdy bylo vyrobeno. Je produktem inovací a technologické dokonalosti,“ prohlásil Doug Young, provozní manažer výrobce Northrop Grumman o stroji stavěném pro operace ve „vysoce konfliktním prostředí“, tedy nad silně bráněným územím, typicky Čínou. Stroj je obdobně jako jako jeho předchůdce B-2 stavěn za pomocí technologie stealth, která minimalizuje možnost zjištění, identifikace a zaměření cíle.

Výrobce má teď v kalifornském Palmdale rozpracovanou montáž šesti prototypů B-21. Northrop Grumman a americké letectvo v květnu potvrdily, že první let plánují v roce 2023. Konkrétní datum vyplyne z výsledků pozemních zkoušek.

B-21 by měl sloužit také jako datový uzel a retranslační stanice pro blízké stíhací letouny F-35. Mohl by zajišťovat jejich vzájemné propojení a spojení s velitelstvím prostřednictvím satelitní datové linky. Patrně také poslouží jako nosič malých bezpilotních letounů létajících v rojích.

Protiváhou B-21 se má stát ruský Tupolev PAK-DA jako náhrada strategických bombardérů Tupolev Tu-160. Pracuje se na něm nejméně od roku 2007. První prototyp by měl být hotov v roce 2025.

Svůj první strategický bombardér kategorie stealth, označený jako Xian H-20, vyvíjí také Čína. S testy se počítá v roce 2023.

Jméno z minulosti

Nový bombardér dostal oficiální pojmenování Raider čili Nájezdník na počest účastníků prvního náletu na japonské území za druhé světové války, přesněji na Tokio 18. dubna 1942. Akce podle velitele Jimmyho Doolittla dostala pojmenování Doolittle Raid a účastníkům se říkalo Doolittle Raiders. Jméno letadlu oficiálně udělil poslední žijící účastník náletu, podplukovník ve výslužbě Richard E. Cole.

Bombardér B-24G Liberator z druhé světové války

Video placeholde
• Facebook.com/Anthology of birds of war