Bookmakeři: Řecko bude v eurozóně i v roce 2016

Euro pokračuje v poklesu vůči dolaru.

Euro pokračuje v poklesu vůči dolaru. Zdroj: Dennis Skley via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Německá centrální banka se už podle některých zpráv připravuje na odchod Řecka z eurozóny, podle bookmakerů sázkové společnosti Chance se ale nebude jednat o žádnou rychlou záležitost. Pokud by se ovšem spletli, vynesla by sázkaři tipujícímu rychlý odchod Řeků čtyřnásobný zisk.

Na to, že Atény společnou měnu opustí ještě letos vypsali bookmakeři kurz 4:1 a jen o málo desetinek nižší kurz je vypsán na to, že by se tak mělo stát příští rok (3,60:1). Naopak pravděpodobnost, že Řekové zůstanou v eurozóně ještě i v roce 2016 je ohodnocena nízkým kurzem 1,20:1.

„Kancléřka Merkelová prohlásila, že pokud z eurozóny odejde Řecko, mohou odejít i ostatní státy, a to bude znamenat konec evropského snu. Odchodem Řecka by tak vznikl nebezpečný precedens, což si evropští politici velmi dobře uvědomují. Už proto si myslíme, že bude i nadále přetrvávat snaha udržet Řecko v eurozóně doslova za každou cenu,“ vysvětluje mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Nejnižší kurz tedy sázková společnost vypsala na to, že se v Řecku bude i nadále platit eurem (1,40:1). Šanci, že by sbližování Řecka s Čínou a Ruskem znamenalo přijetí jüanu respektive rublu, vidí bookies jen v teoretické rovině, vyjádřené kurzem 100:1 a 50:1.