Boty od Nike už v Rusku nekoupíte. Katar si chce pojistit evropské zákazníky na dvacet let

Katar si podmiňuje dodávky svého LNG do Evropské unie podepsáním dlouhodobého kontraktu, nejméně na 20 let. Podle agentury Bloomberg to může kompromitovat evropské klimatické cíle.

Katar si podmiňuje dodávky svého LNG do Evropské unie podepsáním dlouhodobého kontraktu, nejméně na 20 let. Podle agentury Bloomberg to může kompromitovat evropské klimatické cíle. Zdroj: e15.cz

Katar je jedním z nejvýznamnějších producentů LNG na světě. Evropská unie ho potřebuje, aby se zbavila závislosti na ruských energetických zdrojích.
Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi - společnost Nike definitivně opustí ruský trh.
Norská centrální banka zvedla úrokové sazby nejvýrazněji za posledních 20 let.
Ukrajina vykročila na cestu do Evropské unie. Ve čtvrtek získala status kandidátské země. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

LNG z Kataru jen za dlouhý kontrakt

Katar bude dodávat Evropské unii svůj zkapalněný zemní plyn (LNG) pouze za předpokladu, že s ním Brusel uzavře dlouhodobý kontrakt, nejméně na dvě desítky let, informuje agentura Bloomberg. Malý blízkovýchodní stát se tak rozhodl poté, co Německo tento týden podepsalo dvacetiletou smlouvu na dodávky LNG ze Spojených států. Katar je významným producentem klíčové energetické suroviny a může Evropě pomoci zbavit se závislosti na ruských fosilních palivech. Podle Bloombergu je však uzavření takto dlouhého kontraktu ohrožením pro klimatické cíle evropského bloku.  

Norsko zvedlo úrokové sazby nejvíce za 20 let

Norská centrální banka ve čtvrtek překvapivě zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,25 procenta. Jde o nejvýraznější utažení měnové politiky v této severské zemi od roku 2002. Analytici očekávali růst sazeb pouze o čtvrt procentního bodu. Šéfka centrální banky Ida Woldenová Bacheová zároveň potvrdila, že v srpnu se sazba nejspíš posune na 1,5 procenta. Centrální bankéři po celém světě zpřísňují měnovou politiku v reakci na rekordně vysokou míru inflace. Zvednutí sazeb se příští měsíc očekává dokonce i v eurozóně.  

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, evropské oslabily

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek posílily. Dařilo se zejména titulům ze sektoru zdravotnictví, ale třeba i technologiím. Dow Jonesův index se zvýšil o 0,64 procenta. Širší S&P 500 přidal 0,95 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 1,62 procenta. Naproti tomu burzy v západní Evropě se včera propadly. Dolů je táhly hlavně banky a automobilky. Panevropský index STOXX Europe 600 odepsal 0,82 procenta. Německý DAX ztratil 1,76 procenta. Francouzský CAC 40 klesl o 0,56 procenta. Ve ztrátě uzavřel též britský FTSE 100 (-0,97 procenta) či nizozemský AEX (-0,93 procenta). 

Firma Nike se do Ruska nevrátí

Největší výrobce sportovního oblečení na světě - americká společnost Nike definitivně opouští ruský trh. Firma ve čtvrtek potvrdila, že znovuotevření svých ruských prodejen v žádném případě neplánuje. Nike pozastavila své aktivity v Rusku na začátku března kvůli vypuknutí války na Ukrajině. Vedení podniku se neobává, že by odchod ze země měl významné dopady na jeho hospodářské výsledky. Tržby z Ruska a Ukrajiny se podílely na globálním obratu Nike méně než jedním procentem. Akcie Nike včera zdražily téměř o tři procenta na rovných 108 dolarů.   

Tweet dne

Ukrajina a Moldavsko získaly na čtvrtečním summitu sedmadvacítky status kandidátské země pro vstup do Evropské unie. 

Stane se dnes

  • Končí dvoudenní summit Evropské unie. Političtí lídři se budou věnovat především ekonomickým tématům. Měli by schválit zavedení eura v Chorvatsku.  
  • Berlínský institut Ifo bude informovat o červnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu. 
  • Americká Sněmovna reprezentantů by se měla zabývat návrhem zákona na větší regulaci prodeje a držení střelných zbraní, který v noci na dnešek schválil Senát USA.