Brazilský exprezident nesmí přes vysokou podporu znovu kandidovat, za korupci sedí ve vězení

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Zdroj: Reuters

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva nesmí v letošních prezidentských volbách kandidovat. V pátek o tom rozhodl místní nejvyšší volební soud, informovala agentura AP. Dvaasedmdesátiletý Lula si ve vězení odpykává dvanáctiletý trest za korupci.

Po osmihodinovém jednání se většina soudců nejvyššího volebního soudu vyslovila pro nepřípustnost Lulovy kandidatury. "Ve hře je dnes rovnost všech občanů před zákonem a ústavou," uvedl soudce Og Fernandes, když zdůvodňoval, proč se podle něj exprezident nemůže o funkci ucházet. Bývalá brazilská hlava státu se proti rozhodnutí soudu může ještě odvolat.

„Budeme Lulu hájit s lidmi v ulicích, protože Lula je kandidátem naděje,“ uvedlo v reakci na rozhodnutí soudu vedení levicové Strany pracujících, za kterou měl Lula ve volbách 7. října kandidovat. Za to, aby exprezident mohl znovu kandidovat, hodlá strana podle prohlášení „bojovat všemi prostředky“.

Byl to sám Lula, který v úřadu, jenž zastával od ledna 2003 do ledna 2011, inicioval zákon zakazující kandidaturu odsouzených. Podle nejnovějších průzkumů byl Lula se 40 procenty možných hlasů nejnadějnějším kandidátem nadcházejících voleb. Kampaň vedl pomocí videí na internetu.



Lulu by měl ve volbách nahradit jeho kandidát na viceprezidenta, bývalý starosta Sao Paula a bývalý ministr školství Fernando Haddad. Podle některých pozorovatelů ale tento ekonom libanonského původu nebude mít dostatek času na kampaň, a volby tak nebude mít šanci vyhrát. Podle předsedkyně Strany pracujících Gleisi Hoffmannové ale může Haddad počítat až s 80 procenty hlasů pro Lulu. Na druhém místě se dosud v průzkumech držel pravicový kandidát Jair Bolsonaro, který je označován za „brazilského Trumpa“.

Lula se těší velké popularitě především díky sociální politice, kterou prosazoval v době, kdy byl brazilským prezidentem. Z bídy se mu podařilo dostat miliony chudých Brazilců. Ve vězení si odpykává trest za korupci, které se podle soudu dopustil tím, že jako úplatek od stavební firmy OAS dostal luxusní byt. Lula obvinění odmítá a proces, ve kterém byl odsouzen, označuje za politický.

Výbor OSN pro lidská práva vyzval v srpnu Brazílii, aby exprezidentovi kandidovat umožnila.