Breivik se ve své řeči omlouval nacionalistům, že zabil málo lidí

Vrah Breivik u soudu

Vrah Breivik u soudu Zdroj: CTK/AP

Cela Anderse Breivika, zdroj: Profimedia
Cela Anderse Breivika, místnost pro návštěvy; zdroj: Profimedia
Cela Anderse Breivika, posilovna; zdroj: Profimedia
Cela Anderse Breivika, zdroj: Profimedia
Vězení Anderse Breivika, zdroj: Profimedia
6
Fotogalerie
Norský atentátník Anders Behring Breivik dnes podle očekávání dostal možnost vyjádřit se k rozsudku, který ho na 21 let zbavuje svobody. Breivik řekl, že rozsudek nepřijímá, ale ani se proti němu nebude odvolávat, protože by tím legitimizoval soud, který neuznává, neboť podle něj má instituce mandát od politických stran a stojí na straně multikulturní většiny. Poté, co se atentátník začal omlouvat militantním nacionalistůmv Evropě za to, že nezastřelil více lidí, soudkyně ho v řeči přerušila.

Soudkyně se Breivika znovu zeptala, zda rozsudek přijímá nebo ne. Breivikův obhájce pak uvedl, že se neodvolají. Státní zástupci si nejdříve vzali čas na rozmyšlenou, ale na tiskové konferenci pak řekli, že se rovněž neodvolají, protože k odvolání nemají žádný důvod.

Zatímco Norové jsou vesměs spokojeni, že případ Breivik je uzavřen, svět přijal rozsudek nad pachatelem masakru na ostrově Utoya s rozpaky. Jedenadvacet roků vězení pro člověka, který chladnokrevně zabil 77 lidí, připadá mnohým cizincům, kteří případ sledovali, málo. Kritizují norský právní systém, který však tvrdší trest nezná.

Mnohé Nory ale pobouřilo, že věznice Ila, kde si bude atentátník odpykávat trest, byla prakticky kvůli jedinému vězni zmodernizována za pět milionů norských korun (asi 16 milionů českých korun) a Breivik bude tedy držen v relativním komfortu; má pohodlnou celu o třech místnostech, včetně světlé místnosti pro přijímání návštěv nebo posilovnu k udržování kondice, vězeň má k dispozici notebook (ale bez internetového připojení), cvičit může i na upraveném prostoru pod širým nebem.

Breivik ovšem nesmí přijít do kontaktu s ostatními vězni, první roky trestu bude trávit v naprosté izolaci.