Brexit je věcí Británie, řekl Trump. S Mayovou se domluvili na jednání o obchodní dohodě

Donald Trump a Melania Trumpová na návštěvě Velké Británie. Setkali se s premiérkou Theresou Mayovou a jejím manželem Philipem 12.7. 2018

Donald Trump a Melania Trumpová na návštěvě Velké Británie. Setkali se s premiérkou Theresou Mayovou a jejím manželem Philipem 12.7. 2018 Zdroj: ČTK

Rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie. Po dnešním jednání s premiérkou Theresou Mayovou to prohlásil americký prezident Donald Trump, který zároveň slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat. Podle Mayové se oba státníci dohodli, že se budou snažit o "ambiciózní" obchodní dohodu. Trumpovu první oficiální návštěvu Británie od jeho nástupu do úřadu přitom poznamenala kritika, kterou na adresu chystané podoby brexitu pronesl v rozhovoru pro list The Sun. Trump však nakonec prohlásil, že premiérku opakovaně chválil, a naznačil, že ze strany listu šlo o falešnou zprávu. Proti Trumpově návštěvě po celé Británii protestovaly desetitisíce lidí.

"Cokoli uděláte, bude v pořádku," řekl Trump k brexitu po jednání s Mayovou a doplnil, že je přesvědčen, že nebude problém uzavřít mezi Washingtonem a Londýnem obchodní dohodu. V rozhovoru poskytnutém bulváru The Sun přitom šéf Bílého domu předtím řekl, že brexitový plán je špatný a neumožní uzavřít obchodní dohodu mezi USA a Británií.

Mayová v této souvislosti uvedla, že Británie po vystoupení z EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi. S Trumpem se podle ní domluvili na jednání o "ambiciózní" dohodě o volném obchodu. V odpovědi na otázku týkající se Trumpovy kritiky uvedla, že zařídí takový brexit, pro jaký Britové hlasovali v předloňském referendu.

Představitelé USA a Británie dnes v sídle britských premiérů Chequers hovořili také o Rusku. Trump řekl, že chce mít s Moskvou dobré vztahy a stejně dobře chce vycházet s Čínou. Ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 označil za chybu svého předchůdce Baracka Obamy. Na pondělní schůzce s Vladimirem Putinem v Helsinkách hodlá mluvit o Ukrajině, o Sýrii i o nešíření jaderných zbraní a také o údajném ruském zasahování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Novinářům řekl, že věří, že dokáže s Putinem rozvinout přátelské vztahy.

Mayová konání helsinského summitu přivítala a za důležité označila, že prezident do jednání se svým ruským protějškem vstupuje "z pozice síly" a s jednotnou Severoatlantickou aliancí v zádech. USA také poděkovala za podporu v kauze otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Anglii, ze které Londýn obviňuje Moskvu, jež to popírá.

Oba politici se vrátili i k summitu NATO, kterého se ve středu a ve čtvrtek účastnili v Bruselu. Trump poděkoval Mayové, že podpořila jeho požadavek, aby všichni členové aliance spravedlivě sdíleli náklady na obranu. Zopakoval zároveň svou kritiku výstavby plynovodu Nord Stream 2 pro dodávky ruského plynu do Evropy, zejména do Německa. Berlín podle něj na jedné straně žádá ochranu před Moskvou a na druhé straně Rusku hradí miliardy za energie. Podle Mayové se o plynovodu bude jednat na půdě EU.

Americký prezident hovořil také o tom, že chce se svými spojenci společně čelit všem bezpečnostním hrozbám. V této souvislosti se zmínil o Íránu a prohlásil, že má s Mayovou shodný názor, že Teherán nikdy nesmí získat jaderné zbraně.

Po jednání v Chequers měl Trump na programu setkání s královnou Alžbětou II. na hradě Windsoru. Panovnice jej spolu s jeho manželkou Melanií přijala s vojenskými poctami. Na hradě pak prezident s královnou hovořil nad šálkem čaje asi tři čtvrtě hodiny. Večer odletěl do Skotska, kde stráví soukromý víkend.

Proti Trumpově návštěvě se v Británii na řadě míst protestovalo. Do průvodu ulicemi Londýna, který mířil na Trafalgarské náměstí, se podle agentury AP zapojily desetitisíce lidí. Organizátoři tvrdí, že se sešlo více než 100 tisíc demonstrantů a podle organizace People's Assembly, která se na pořádání protestu podílela, dokonce účast překonala hranici 250 tisíc osob. Policie oficiální odhady nezveřejnila.

Nad britskou metropolí se během akce vznášel velký balon, který Trumpa znázorňoval jako mimino v plenkách. Na demonstraci promluvil i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Kromě metropole se protestovalo také v dalších britských městech včetně Manchesteru, Sheffieldu či Glasgowa. Podle deníku The Sun prezident o demonstracích i o balonu ví a protestní akce se jej dotkly.