Brexit k hlubší integraci EU ani revizi smluv nepovede, míní Steinmeier

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk/ap

V souvislosti s očekávaným odchodem Británie z Evropské unie se nedá očekávat, že by zbývající sedmadvacítka učinila výrazné kroky k prohloubení integrace, řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Šéf německé diplomacie také nepředpokládá žádné přepracování základních unijních smluv.

Podle Steinmeiera postrádá EU odhodlání k ráznému prohloubení integrace. Neměla by se tedy pouštět do změny svých základních dokumentů, protože to by znamenalo dlouhé a složité vyjednávání, které by unii podle ministra zanechalo „uprostřed ničeho“.

Šéf německé diplomacie naopak vyzval unijní země, aby se zaměřily na oblasti, které jsou v současnosti hlavním zdrojem obav a v nichž se dosud nedařilo najít společný evropský postoj. Jako příklad uvedl migrační krizi, zajištění bezpečnosti a boj s nezaměstnaností mladých lidí.

Nejvyšší představitelé 27 unijních zemí bez Británie se v pátek sejdou v Bratislavě, kde by měli jednat o budoucnosti bloku po britském odchodu.

Britové se v červnovém referendu vyslovili pro opuštění EU, nová premiérka Theresa Mayová ale dosud o zahájení rozhovorů o odchodu z unie formálně nepožádala. Vyjednávání mezi Londýnem a zbývajícími státy o novém uspořádání vztahů začne teprve po oficiální žádosti britské vlády.