Brexit ohrožuje i fotbal, nucený odchod může potkat stovky hráčů

Premier League

Premier League Zdroj: CFCUnofficial (Chelsea Debs) via Wikimedia Commons CC-BY-SA-2.0

Odtržení Velké Británie od Evropské unie může citelně zasáhnout i fotbal. Kvůli nově zavedené nutnosti pracovního povolení by z ostrovů mohlo odejít přes 400 hráčů. Některé týmy anglické Premier League, nejsledovanější fotbalové ligy světa, by kvůli tomu mohly přijít až o půlku kádru.

Fotbalisté s pasy Evropské unie mohou v současnosti hrát ve Velké Británii bez jakýchkoliv omezení. To by se případným odtržením království od EU změnilo. Nově by potřebovali pracovní povolení, které v Británii není snadné získat.

Významně by se to dotklo i anglické Premier League. Největší fotbalové hvězdy sice povolení zřejmě získají, protože jedním z kritérií je dlouhodobé působení na mezinárodní scéně. I tak by však nové opatření podle BBC ovlivnilo situaci více než sta hráčů. Chudším týmům jako Aston Villa, Newcastle nebo Watford může hrozit ztráta více než deseti fotbalistů z kádru.

„Odchod z Evropské unie by měl na fotbal mnohem větší efekt, než si lidé myslí. Přes polovinu hráčů Premier League by potřebovala pracovní povolení,“ říká fotbalová agentka Rachel Anderson.

Více šancí pro domácí talenty

Kromě největší ligy mohou mít problémy i nižší anglické soutěže, stejně jako ty irské nebo skotské. Právě ve skotské lize působí 53 hráčů z Evropské unie (kteří nejsou Britové) a žádný z nich v současnosti nesplňuje požadavky pro pracovní povolení.

Případná radikální změna má ale i své zastánce. Ti tvrdí, že nová pravidla by zvýšila potřebu investic do mládeže a větší zapojení domácích talentů do nejvyšších soutěží.

Propagátor brexitu Brian Monteith si zase myslí, že Velká Británie by po odchodu z EU mohla zmírnit omezení svobody pohybu po zbytek světa, což z dlouhodobého hlediska dokonce může znamenat zvýšení počtu zahraničních posil.