Brexit v ohrožení? Labouristé se opatrně kloní k novému referendu, tvrdí média

Brexit

Brexit Zdroj: Reuters

Theresa Mayová
Brexit
Brexit
Brexit
Brexit
7
Fotogalerie

Britská média žijí spekulacemi o tom, jaký vývoj na domácí politické scéně nastane po zdánlivě nevyhnutelném zamítnutí brexitové dohody v parlamentu. Podle titulní strany bulvárního deníku The Sun by premiérka Theresa Mayová mohla hlasování naplánované na 11. prosince prohrát až o 200 hlasů. Objevují se spekulace, že opoziční labouristé by se následně mohli pasovat do role hlavních podporovatelů nového referenda.

Na výročním sjezdu v září labouristé schválili usnesení, podle něhož strana možnost druhého plebiscitu v blíže nespecifikované podobě musí zvažovat. Jeden z lídrů strany John McDonnell, který působí jako stínový ministr financí, v úterý uvedl, že druhé lidové hlasování "by mohlo být variantou, které se chopíme". Poprvé zároveň řekl, že na hlasovacím lístku by v takovém případě měla být možnost setrvání Británie v Evropské unii, kterou by prý sám volil. Naopak by podle něj referendum nemělo obsahovat variantu „neřízeného“ vystoupení z EU.

„Nemůžeme na hlasovacím lístku mít brexit bez dohody. V parlamentu existuje výrazná většina, která je proti tomuto scénáři, a to kvůli škodám,“ citoval McDonnella web deníku The Guardian.

Podle moderátora televize ITV Roberta Pestona by naopak při selhání aktuální „rozvodové dohody“ s EU mohla v parlamentu vzniknout většinová podpora pro referendum, v němž by britští voliči vybírali mezi setrváním v EU a předloženou dohodou. Pro labouristy prý tento scénář představuje příležitost.

„Podle vysoce postavených zdrojů v Labouristické straně je (lídr Jeremy) Corbyn blízko k odsouhlasení toho, aby krátce po porážce Mayové v parlamentu formálně učinil svoji stranu zastáncem dalšího referenda. Krok by vycházel z toho, že pakliže se parlament nedokáže shodnout na cestě vpřed, musí se věc vrátit k posouzení občanům,“ napsal Peston.

Premiérka Mayová mezitím pokračuje ve snaze „prodat“ dohodu uzavřenou s Bruselem, ačkoli je podle médií dokonce i velká část jejího kabinetu přesvědčena, že 11. prosince v parlamentu neuspěje. Web Politico.eu uvedl, že předsedkyně vlády jen u řečnického pultíku v Dolní sněmovně strávila téměř deset hodin obhajobou své dohody. Dnes ji na stejném místě čeká pokračování tohoto souboje v rámci pravidelných interpelací, načež se vydá do Skotska na další část svého turné po Británii se stejným cílem.

Premiérka se nicméně dnes dočkala i pozitivní zprávy, když bulvární list Daily Mail na titulní stránce zveřejnil pro ni poměrně příznivé výsledky průzkumu veřejného mínění. V něm 52 procent dotázaných vyjádřilo nesouhlas s tvrzením, že předložená brexitová dohoda „není ideální, avšak je nejlepší nabídkou na stole“. S tímto pohledem nesouhlasilo jen 19 procent respondentů. Těsně pak v rámci průzkumu převládal názor, že britští poslanci by měli dohodu Mayové při hlasování podpořit.

Další vývoj kolem brexitu tak zůstává značně nevyzpytatelný, a to i proto, že britská vláda se pravděpodobně bude pokoušet v případě prvotního neúspěchu dohodu v parlamentu prosadit znovu. „Jinými slovy, jen něco přes dva týdny nás dělí od událostí, které budou překotné, obscénní a transformují národ. Jen bych si přál, abych vám mohl říct, jak tenhle epos dopadne,“ zakončil svůj úterní komentář moderátor Peston.