Británie na přistěhovalcích z nových zemí EU netratí, dokládá studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: UK Border, Flickr.com (CC BY 2.0)

Imigranti z deseti zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004, Británii od té doby zaplatili na daních více peněz, než kolik dostali v dávkách ze systému sociálního zabezpečení. Vyplývá to ze studie prestižní londýnské vysoké školy University College London (UCL). Mezi tehdejšími novými členy EU bylo i Česko.

Východoevropští přistěhovalci dali v letech 2004 až 2011 britským daňovým úřadům o 4,96 miliardy liber (175,5 miliardy korun) více, než kolik v Británii dostali na sociálních dávkách. U přistěhovalců ze všech zemí EU v letech 2001 až 2011 je podle zprávy tento rozdíl ve prospěch britské státní pokladny 20 miliard liber.

„Hlavní obavou ve veřejné debatě o imigraci je, zda přistěhovalci přispívají dostatečně na daně a sociální systémy. Naše nové analýzy ukazují kladně celkové fiskální přispívání ze strany skupin přistěhovalců v poslední době, zvláště imigrantů z EU,“ řekl spoluautor zprávy Christian Dustmann.

Šéf lobbistické skupiny Migration Watch Andrew Green zprávu vzápětí kritizoval. Je podle něj založena na selektivním výběru údajů. Green je přesvědčen, že ve skutečnosti je celkové přispívání všech přistěhovalců v zemi nižší, než kolik dostávají v různých dávkách. Již loni uvedl, že „skutečným problémem budoucnosti je (pro Británii) velký počet přistěhovalců s nízkými příjmy z východní Evropy“.

Téma imigrantů využívá UKIP

Británie má nyní asi 63,7 milionu obyvatel. Mezi lety 2001 až 2011 se zde usadily zhruba čtyři miliony imigrantů. Zpráva UCL podle BBC vyostří nynější politickou debatu ohledně přistěhovalectví v zemi.

Od propuknutí krize před šesti lety je přistěhovalectví v Británii horkým politickým tématem a pomáhá k vzestupu protiimigrantské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Tato nacionalistická formace již dosáhla několika překvapivých volebních vítězství a doufá v úspěch i v nadcházejících parlamentních volbách.

Ministr financí George Osborne v pondělí v rozhovoru pro BBC zdůraznil obavu Britů z evropských přistěhovalců, kteří přijeli využívat britský sociální systém.

Cameron připravuje nová opatřená

Premiér David Cameron má do Vánoc oznámit nová opatření ke snížení imigrace ze zemí EU. Nedbá přitom na varování Evropské komise a zemí jako Německo, že omezením pohybu pracovních sil ze zemí EU poruší unijní dohody.

Cameronovi jde nyní především o tom, aby své Konzervativní straně přilákal co nejvíce voličů před blížícími se parlamentními volbami, které se plánují na jaro příštího roku.