Británie prý tlačila kvůli Snowdenovi na americký deník

Edward Snowden na jedné z mála zveřejněných fotografií

Edward Snowden na jedné z mála zveřejněných fotografií

Britská vláda požádala americký list The New York Times, aby zničil veškeré kopie dokumentů, které vynesl bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Data, která médiím předal muž obviněný Washingtonem ze špionáže, se týkala akcí prováděných americkými zpravodajskými službami a britskou vládní tajnou službou GCHQ. Podobný tlak předtím vyvinuly úřady i na britský deník The Guardian, který záznamy zničil.

Žádost britské strany podle nejmenovaných zdrojů Reuters předal šéfredaktorce listu Jill Abramsonové zástupce britské ambasády ve Washingtonu. Okamžitou reakcí Abramsonové bylo podle těchto zdrojů mlčení. Britové prý nejprve chtěli vedení listu přesvědčovat nadále, pak si to však rozmysleli.

„Nebudeme sdělovat podrobnosti o našich snahách, ale nemělo by být překvapením, jestliže kontaktujeme osobu která vlastní některé či všechny tyto materiály,“ řekl Reuters mluvčí britské ambasády ve Washingtonu. Newyorský deník se k věci nechtěl vyjadřovat.

GCHQ je obdobou americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), na jejíž globální špionážní program zacílený na sledování obrovského množství elektronické pošty a telefonních hovorů upozornily dokumenty vynesené Snowdenem. Britský list, který měl k některým dokumentům exkluzivní přístup, uzavřel v průběhu srpna s americkým deníkem dohodu, na jejímž základě mu poskytl část Snowdenových dat. Důvodem ke spolupráci byla snaha britských úřadů přinutit Guardian ke zničení citlivých údajů týkajících se GCHQ, které list pod pohrůžkou soudního stíhání skutečně znehodnotil.