Británie se dohodla se Rwandou, že jí bude za desítky milionů liber posílat migranty

Britští záchranáři přivážejí do přístavu v Doveru imigranty, kteří se pokusili nelegálně dosáhnout britského pobřeží na nafukovacím člunu

Britští záchranáři přivážejí do přístavu v Doveru imigranty, kteří se pokusili nelegálně dosáhnout britského pobřeží na nafukovacím člunu Zdroj: profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson
3
Fotogalerie

Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán ohlášený v čase, kdy k britským břehům míří čím dál víc běženců, pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona v boji proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.

Podle zpravodajského webu BBC hodlá Londýn některým žadatelům o azyl připlouvajícím přes Lamanšský průliv dávat „jednosměrné lístky“ do Rwandy. „Rwanda by za ně převzala zodpovědnost, provedla je azylovým procesem a na konci tohoto procesu, budou-li úspěšní, dostanou dlouhodobý pobyt ve Rwandě,“ popisuje BBC.

Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?

Video placeholde
• Videohub

Podle britských médií chce Británie zprvu do více než 6000 kilometrů vzdálené africké země posílat hlavně muže, kteří na britské území přichází o samotě. Podle dohody ohlášené při dnešní návštěvě britské ministryně vnitra Priti Patelové v Kigali Londýn slíbil Rwandě v první fázi 120 milionů liber (přes 3,5 miliardy korun). Kolik migrantů by africká země za tuto částku přijala, nebylo jasné. Premiér Johnson řekl, že Rwanda bude schopna v příštích letech přijmout desetitisíce lidí.

Londýn věc prezentuje jako „partnerství pro migraci a ekonomický rozvoj". Zároveň hovoří o snaze narušit aktivity zločineckých organizací, které pomáhají migrantům dostat se do Británie. Loni jich tam na malých člunech dorazilo nejméně 28 500, což je více než trojnásobek oproti roku 2020. Letos nebezpečnou cestu přes kanál La Manche absolvovalo více než 4500 běženců a roční součet by tak mohl stanovit nový rekord.

Nad efektivitou nově ohlášeného plánu se ovšem vznáší otazníky, nehledě na pochybnosti týkající se jeho legálnosti a zacházení s migranty ve Rwandě. Steve Valdez-Symonds z britské pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International v reakci označil záměr vlády za „šokujícím způsobem nedomyšlený". Podle něj jen zesílí utrpení migrantů a při tom ještě bude „vyplýtván obrovský objem veřejných peněz". „Katastrofální" situace okolo ochrany lidských práv ve Rwandě vše jen zhoršuje, řekl.

Sama Británie se loni v OSN dožadovala vyšetřování možného vraždění, mučení nebo unášení ze strany rwandských orgánů.

Premiér Johnson nyní označil Rwandu za „jednu z nejbezpečnějších zemí na světě", kde přesídlení běženci budou mít možnost vybudovat nový život. Podle něj nové partnerství nijak neporušuje mezinárodní právní závazky. Britská vláda přitom ještě loni v lednu vyjadřovala znepokojení nad „pokračujícím omezováním občanských a politických práv a svobod médií".

Televize ITV uvádí, že podobnou imigrační politiku v minulosti zvažovalo Dánsko, zatímco Austrálie posílá žadatele o azyl na Vánoční ostrov, kde migranti čekají na rozhodnutí úřadů. Interní analýza britské vlády podle ITV zpochybňuje úspěšnost takovýchto programů a hovoří o smíšených důkazech týkajících se efektivity. Dokument prý také uvádí, že zavedení takového systému by přineslo riziko žalob, nicméně se stávajícími zákony je možné jej uplatnit.

„Je to neproveditelná, neetická a vyděračská politika, která by britské daňové poplatníky stála miliardy liber... a která by zkomplikovala, nikoli zjednodušila cestu za rychlými a spravedlivými rozhodnutími o azylu," míní stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová z Labouristické strany. Proti dohodě se Rwandou se vymezily i další opoziční strany nebo charitativní organizace Refugee Council.