Británie se vrátila do recese, padá hlavně stavebnictví

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: profimedia.cz

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala druhý pokles za sebou a vrátila se tak do hospodářské recese. HDP se v mezičtvrtletním srovnání snížil o 0,2 procenta, ekonomové podle agentury Reuters přitom čekali, že ekonomika přejde z poklesu o 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí k mírnému růstu o 0,1 procenta. Předběžná data uvedl britský statistický úřad. Prudce propadl hlavně stavební sektor.

Británie byla naposledy v recesi v době globální finanční krize let 2008-09, kdy její HDP ztratil 7,1 procenta. Oživování z recese bylo mezitím pomalé a oslabovala jej dluhová krize v eurozóně, vládní rozpočtové úspory, zvýšená inflace a potíže bankovního sektoru. HDP je nyní stále 4,3 procenta pod svým maximem z prvního čtvrtletí roku 2008.

Vývoj růstu HDP Británie(mezičtvrtletně)

Vývoj růstu HDP Británie (mezičtvrtletně)Vývoj růstu HDP Británie (mezičtvrtletně) | ONS, BBCZdroj: ONS, BBC

Podle britského ministra financí George Osborna bude britské ekonomice cesta z finanční krize trvat déle, než očekávaly optimistické předpovědi. Zdůraznil ale, že prostor pro uvolnění fiskální politiky nevidí.

„Ekonomická situace je obtížná. Dostat se z nejhorší dluhové krize našeho času trvá déle, než kdokoliv z nás doufal,“ poznamenal Osborne ve svém prohlášení. „Situaci by ale ještě více zhoršilo, pokud bychom se vzdali našeho důvěryhodného plánu a vzali si další půjčky a ještě více se zadlužili,“ dodal šéf britských financí.

Očekávání mírného růstu zmařil masivní pokles produkce stavebního sektoru o tři procenta, nejhlubší propad za tři roky. Celková průmyslová výroba se snížila o 0,4 procenta. Produkce sektoru služeb, který se na celé ekonomice podílí třemi čtvrtinami, zaznamenala po předchozím slabém poklesu jen nepatrný nárůst o 0,1 procenta.

Očekávání se zlepšují i díky poklesu nezaměstnanosti

Podle centrální banky i řady ekonomů je britská ekonomika zdravější, než co ukazují statistické údaje. Poukazují zejména na optimistické výsledky konjunkturních průzkumů a pokles nezaměstnanosti.

Ekonomové ale všeobecně předpokládají, že recese v Británii a dalších evropských ekonomikách bude krátká a že v dalších čtvrtletích nastane oživení. Mezinárodní měnový fond předpověděl Británii pro letošní rok růst HDP o 0,8 procenta.

V Evropské unii spadly první země do další recese už v posledním čtvrtletí loňského roku. Je mezi nimi Nizozemsko, Belgie, Irsko, Itálie, Slovinsko a také Česko. V recesi už je dávno Řecko a loni už dříve do ní spadlo Portugalsko. Druhé čtvrtletí poklesu by měly příští měsíc ukázat údaje za celou eurozónu.