Britská ekonomika loni rostla o 2,3 procenta, více, než se čekalo

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Britská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí i za celý loňský rok rostla o něco rychleji, než se původně uvádělo. Celoroční růst dosáhl 2,3 procenta, což ale bylo stále podstatně pomalejší tempo než růst o 2,9 procenta v roce 2014. Plyne to z dnešních konečných údajů britského statistického úřadu. Jeho další čísla naznačila znepokojivý trend v platební bilanci, jejíž deficit vzrostl na konci roku na rekordní úroveň.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie vzrostl v posledním loňském čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta, stejně jako v předešlém kvartále. Úřad na konci ledna odhadl, že ekonomika zpomalila růst na 1,9 procenta. Celoroční tempo úřad původně odhadl na 2,2 procenta.

Británie v letech 2013 a 2014 vykazovala nejrychlejší expanzi v rámci skupiny vyspělých ekonomik G7. Loni se ale do útlumu dostala celá globální ekonomika, takže Británie je stále jednou z ekonomicky nejvýkonnějších ve své třídě. Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že Británie si v letech 2015 až 2017 udrží průměrné růstové tempo 2,2 procenta, což by mělo být mírně nad průměrem vyspělých ekonomik.

Schodek na běžném účtu platební bilance v posledním čtvrtletí vystoupil na rekordních sedm procent HDP ze 4,3 procenta ve třetím kvartále. Za celý loňský rok deficit vzrostl na 5,2 procenta, což bylo nejvíce od roku 1948, kdy statistici začali tyto údaje shromažďovat v dnešní podobě. Běžný účet odráží širší bilanci zahraniční výměny zboží, služeb a příjmů z investic. Z údajů úřadu plyne, že Británii loni klesaly příjmy z přímých investic v zahraničí, zatímco na konta zahraničních investorů odtékalo ze země více peněz.