Britská nezaměstnanost je nejníže za sedm let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Prasad Kholkute via Flickr

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii klesla za tříměsíční období ledna až března na sedmileté minimum 5,5 procenta z úrovně 5,7 procenta v říjnu až prosinci a z 6,8 procenta před rokem. Nejnižší za sedm let byl i počet registrovaných uchazečů o práci a na rekordní maximum se dostala míra zaměstnanosti. Statistiky tak dokládají příznivý vývoj britské ekonomiky, jejíž růst byl loni jeden z nejvyšších v Evropské unii. V letošním roce ale britská centrální banka čeká zpomalení růstu.

Počet lidí bez práce klesl za první tři měsíce roku o 35 tisíc na 1,83 milionu a v dubnu se podle jiné statistické série dál snížil. Počet zaměstnaných naproti tomu vzrostl na 31,1 milionu a míra zaměstnanosti dosáhla 73,5 procenta, což je maximum od roku 1971, kdy se tyto údaje začaly vydávat.

Průměrná mzda zaměstnanců bez započtení prémií se za čtvrtletí zvýšila v meziročním srovnání o 2,2 procenta. To znamená, že mzdy nyní rostou nejrychleji za téměř čtyři roky. Tempo zvyšování mezd také sedm měsíců za sebou převyšuje roční míru inflace.

Vývoj britské nezaměstnanosti

Britská ekonomika loni stoupla o 2,8 procenta a vykázala nejrychlejší růst za osm let. V prvním čtvrtletí ale zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta, což byl její nejpomalejší výkon za více než dva roky. Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí byla britská ekonomika vyšší o 2,4 procenta.

Britská centrální banka snížila odhad hospodářského růstu země v letošním roce na 2,5 procenta z dosavadní prognózy 2,9 procenta. V příštím roce čeká Bank of England růst o 2,6 procenta namísto původně očekávaného tempa 2,9 procenta. Banka také revidovala odhad růstu mezd ze 3,5 na 2,5 procenta.