Britští lékaři stávkují, poprvé po 37 letech

lékař

lékař Zdroj: profimedia.cz

V Británii dnes stávkují poprvé po 37 letech lékaři. Důvodem stávky, kterou vláda premiéra Davida Camerona odsoudila, jsou změny v důchodech lékařů. Stávkující lékaři během dneška zamýšleli poskytovat jen naléhavou a neodkladnou pomoc. Zatím ale není jasné, jak je stávka ve skutečnosti rozsáhlá.

Podle listu The Guardian se týká asi třetiny ordinací obvodních lékařů, v některých nemocnicích byly odloženy rutinní operace či konzultace. Také The Daily Telegraph předpovídal, že podle jeho průzkumu se stávka nedotkne dvou třetin ordinací.

The Guardian také uvádí příklady ordinací, kde lékaři normálně fungují, ale mají na rukávu protestní pásku a v čekárně vyvěsili důvody, které je ke stávce vedly.

Vláda jim plánuje zvýšit odvody na důchod a zvýšit důchodový věk na 68 let. Nejvíce na to prý doplatí mladí lékaři, kteří budou muset během kariéry zaplatit o statisíce liber víc. Lékaři tvrdí, že již nyní přispívají na penze víc než ostatní státní zaměstnanci a že na jejich důchody není třeba ze státní kasy doplácet.

Vláda čelí kvůli penzím odporu i dalších státních zaměstnanců. Stejně tak se dostala do konfliktu s většinou zdravotníků kvůli navrhovaným změnám ve správě státního zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley dnes odsoudil stávku jako „bezúčelnou“ a zdůraznil, že vláda reformu penzí stejně provede. Podle něj Britská lékařská asociace (BMA), která stávku organizuje, jen „vyvolává nejistotu a problémy pro pacienty, z nichž většina může jen snít o tom, že bude mít penze jako oni“.

Šéf BMA Hamish Meldrum označil Lansleyho výroky za „bezostyšně zavádějící“. Labouristický stínový ministr zdravotnictví Andy Burnham řekl, že chápe hněv lékařů vůči vládě, ale že by ho neměli pocítit pacienti.

Podle průzkumu institutu ComRes je proti stávce 51 procent Britů. Nicméně 53 procent se domnívá, že vláda celou situaci nezvládla.

BMA má asi 130.000 členů, tedy dvě třetiny britských lékařů. Hlasování před měsícem se zúčastnila asi polovina členů, a z nich se 80 procent vyslovilo pro stávku.

Vláda tvrdí, že by mohlo být kvůli stávce zrušeno až 30.000 operací a 1,25 milionu konzultací. Nicméně tyto údaje nelze ověřit, protože ministerstvo zdravotnictví vyzvalo zdravotnická zařízení, aby neposkytovala médiím detaily o stávce, napsal The Guardian.